Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradec Králové rozšiřuje sběr kovů a olejů

Zastupitelstvo města schválilo na svém posledním zasedání nově sběr olejů a kovů. Svoz kovů bude probíhat minimálně 1 x měsíčně. Zvony na kovy budou umístěny na několika místech po celém městě. Nádoby na sběr jedlých olejů budou rozděleny po dohodě s Komisí místní samosprávy. Plánováno je rozmístění 25 kusů nádob o objemu 240 litrů, které budou vyváženy nejméně jednou za čtvrt roku. S rozmístěním nádob na kovy a jedlé oleje se počítá do konce roku 2019.

Pořízení nových třídicích „zvonů“ na kov v šedé barvě předcházel pilotní projekt zaměřený na sběr kovů, který byl zahájen začátkem srpna před dvěma lety. Reakce na něj byla velmi kladná, proto se město rozhodlo sběr této komodity rozšířit.

Současně s ním se rozšíří také sběr jedlých olejů, který bude možné provádět do označených 240 litrových nádob se svozem minimálně jednou za tři měsíce. „Máme za sebou zkušenost 20 měsíců, kdy lidé na Moravském Předměstí využívali kontejnery, takzvané šedé zvony, se spodním výsypem. Bylo tady rozmístěno celkem pět kusů a odezva od občanů je velmi kladná. Rozhodli jsme se počet takových kontejnerů zvýšit a rozmístit je po celém Hradci. Nejvíce, celkem sedm, jich bude umístěno na Moravském Předměstí a pět v Malšovicích. V ostatních oblastech bude vždy minimálně jeden. Místa jsme nevybírali sami, ale ve spolupráci s komisemi místních samospráv,“ řekl investiční náměstek primátora Jiří Bláha.

Pořízení nových kontejnerů schválilo zastupitelstvo města na začátku října. „Zvony pro sběr kovových obalů a rovněž nádoby pro sběr jedlých olejů budou instalovány na zvolená stanoviště ihned po jejich dodání, což by mělo být do konce letošního roku,“ řekl ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek a dodává: „Do kontejnerů na kovy je možné ukládat především kovové obaly od nápojů a potravin a také další drobný kovový odpad. Nepatří tam znečištěné plechovky od barev nebo jiných nebezpečných látek včetně baterií a dalšího elektroodpadu.“

Pozor na špatné vyhození jedlých olejů 

Na celém území Hradce Králové budou rozmístěny další nádoby na jedlé oleje s obsahem 240 litrů. „Umístěny budou rovněž na městských separačních stáních a budou řádně a přehledně označeny. Do nádob na oleje je třeba vhazovat pouze jedlé oleje v pevně uzavřených PET lahvích. Skleněné obaly jsou pro tento účel nevhodné z důvodu jejich možného poškození při přepravě. Do nádob pro sběr jedlých olejů a tuků by se neměly lít oleje volně bez obalu nebo do nich vhazovat jiné odpady či nádoby s jiným než jedlým olejem. Pro ukládání motorových, hydraulických a jiných průmyslových olejů jsou v Hradci Králové určeny čtyři sběrné dvory,“ vysvětlil ředitel Hradeckých služeb. Jedlé oleje bude firma ze stanovišť svážet nejméně jednou za tři měsíce.

Autoři

Štítky sběr olejů, sběr kovů, Hradec Králové, kovy, kontejner, Jiří Bláha, Moravské Předměstí, zastupitelstvo

Hradec Králové  rozšiřuje sběr kovů a olejů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.