Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Svahy nad cestou na Pomezní Boudy čeká sanace za 10 milionů

Nestabilní svahy nad důležitou horskou silnicí na Pomezní Boudy v Krkonoších čeká sanace. Na třech úsecích budou odtěženy kameny a zemina, řekl Jiří Koutník z Údržby silnic Královéhradeckého kraje. Hlavní práce budou provedeny nejpozději v roce 2019. Nejnebezpečnější místo na svazích Červeného vrchu, ze kterého nedávno spadly na silnici kameny, ale nechají silničáři zajistit v nejbližším možném termínu.

„Na jednom z úseků nedávno došlo k sesuvu půdy, tak ten má prioritu. Letos se tam udělají nejnutnější opatření, aby se předešlo dalším sesuvům. Vypadá to zatím, že hlavní práce budeme muset nechat na příští rok,“ řekl Koutník. Podle Dana Lechmanna z tiskového oddělení kraje bude zajištění a sanace svahů nad silnicí II/252 stát celkem asi deset milionů korun.

První rizikový úsek je u křižovatky se silnicí II/296 Svoboda nad Úpou - Pec pod Sněžkou, druhý již zmíněný pod Červeným vrchem a třetí na úbočí Kraví hory nad Spáleným Mlýnem. „Práce budou probíhat za provozu,“ řekl Lechmann. Průjezd bude během sanací možný po jedné polovině vozovky, dopravu budou řídit semafory. Předpokládaná doba prací v každém z úseku je 15 dní, odhadované náklady na zabezpečení svahů v jednotlivých lokalitách jsou přes tři miliony korun.

Silnice na Pomezní Boudy v Horní Malé Úpě kopíruje tok Úpy a sesuvy půdy z některých svahů nad cestou nejsou výjimkou. Poslední větší sesuv z úbočí Červeného vrchu tam silničáři řešili 8. května, kdy na silnici spadlo několik balvanů. Silnice je jedinou cestou, kterou se lze z české strany dostat autem na Horní Malou Úpu na pohraničním hřebenu Krkonoš.

Autoři | Foto cesky-raj.info

Štítky cesta, sanace, Krkonoše, investice, silnice, environmentální remediace, Pomezní Boudy, svah, Ludvík Kundera, Bořislavka, Královéhradecký kraj, Horní Malá Úpa, Svoboda nad Úpou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svahy nad cestou na Pomezní Boudy čeká sanace za 10 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.