Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Městská policie odhalila při parkování falešný průkaz ZTP. Přibývá i dalšího špatného parkování

Operační důstojník městské policie přijal v minulých dnech na tísňové lince oznámení muže o zneužívání parkovací karty pro invalidy. Přes oddělení koncepcí a sociální péče bylo zjištěno, že tento průkaz je opravdu neplatný. Pokud bude vozidlo parkovat na místě pro invalidy, hrozí jeho majiteli odtah. Dále může být věc řešena oznámením o přestupku ke správnímu orgánu.

Hradečtí strážníci často řeší situace, kdy se na ně obracejí zdravotně postižení spoluobčané s žádostí o pomoc, protože nemají při svých cestách vozidlem kde zaparkovat. "Za letošní rok bylo řešeno 71 takovýchto případů z toho 10 bylo předáno ke správnímu orgánu.  Ostatní provinilci byli řešeni na místě pokutou, která v těchto případech hrozí částkou do výše 5 tisíc korun a v 5 případech bylo vozidlo odtaženo," říká za hradeckou městskou policii Simona Pacltová.

Řidiči mnohdy parkují na takto označených místech jen proto, že je to pro ně pohodlnější. "Údajně to pak mají blíže do obchodu, k lékaři nebo tak parkují proto, že nemají v blízkosti jiné parkovací místo, „a na chvíli to přece nevadí," uvádí Simona Pacltová to, jak se řidiči z přestupků snaží vymluvit. "Setkáváme se i s řidiči, kteří označení ZTP zneužívají. Sami invalidní nejsou ani nepřevážejí takovouto osobu, mají označení pouze zapůjčené, popřípadě okopírované. Pokud strážník na místě zjistí, že označení O7 užívá jiná osoba než, které bylo vydáno, je oprávněn toto označení odejmout," dodává. 

Tyto osoby tak porušují ustanovení silničního zákona a dopouští se přestupku. Celý případ se předává správnímu orgánu magistrátu města k dořešení, kde hrozí pokuta od 5 do 10 tisíc korun. 

"Invalida, který si zapomene označit vozidlo kartičkou 07, se však také dopouští přestupku a hrozí mu též odtažení vozidla. Invalida nesmí postavit své vozidlo, byť s označením O7 na místo, které je vyhrazeno pro jiného invalidu s konkrétní RZ vozidla," uzavírá Pacltová.

Autoři | Foto MPHK

Štítky falešný průkaz ZTP, městská policie, pokuta, Hradec Králové, parkování, obecní policie, správní úřad

Městská policie odhalila při parkování falešný průkaz ZTP. Přibývá i dalšího špatného parkování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.