Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Královéhradecký kraj žádá o miliony na Obědy do škol

Projekt Obědy do škol se v školním roce 2017/2018 setkal se zájmem ze strany rodičů a škol z Královéhradeckého kraje. Do projektu bylo zapojeno 56 škol a školských zařízení našeho kraje. Vzhledem k zájmu o tento projekt Královéhradecký kraj podal novou žádost pro příští školní rok 2018/2019.

Projekt Obědy do škol má zajistit dětem ve věku 3-15 let ze sociálně a ekonomicky slabých rodin pravidelnou stravu ve školních jídelnách. Cílovou skupinou projektu jsou děti ve věku 3 – 15 let účastnící se předškolního a základního vzdělávání, které se jako společně posuzované osoby z hlediska nároku na příspěvek na živobytí nacházejí v hmotné nouzi.

„Zajištění pravidelné kvalitní stravy ve školních jídelnách pomáhá mimo jiné upevňovat zdravé stravovací návyky a umožňuje dětem osvojit si pravidla stolování. Má pozitivní vliv na docházku dětí a na jejich prospěch. Z tohoto důvodu se kraj do projektu opět zapojuje. Finanční prostředky jsou určeny přímo na úhradu stravy pro děti mateřských a základních škol,“ vysvětluje hejtman kraje Jiří Štěpán.

Vzhledem k zájmu o tento projekt Královéhradecký kraj podal projektovou žádost do 4. výzvy „Potravinová pomoc dětem ve vážné sociální nouzi“ pro příští školní rok 2018/2019 z Operačního programu Potravinová a materiální pomoc, kterou vyhlásilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Celková finanční alokace výzvy je 50 000 000 Kč.

„Kraj žádá o více jak 6,3 milionu Kč. Školy a školská zařízení se mohly do projektu přihlásit do 28. 3. 2018 a tím získat prostředky pro školní rok 2018/2019. V zapojených školách bylo k podpoře vytipováno 1087 dětí. Je to však jen odhad, konečný počet se může výrazně lišit. Nejvíce dětí je vytipováno v okrese Náchod a Trutnov,“ doplňuje hejtman.

Na výzvu k zapojení do projektu reagovalo celkem 73 školních zařízení: 57 mateřských škol, 44 základních škol (29 subjektů je zároveň mateřská i základní škola) a jedno zařízení školního stravování, které zajišťuje obědy pro tři ZŠ. Seznam podporovaných dětí dostanou zapojené školy během letních prázdnin. Dotace bude vyplacena zálohově ve výši 100% nákladů na stravné a školy uzavírají smlouvu s krajem. Za prokazování způsobilosti dětí k podpoře v rámci projektu je zodpovědný Úřad práce ČR a jeho pracoviště, která kontaktují rodiče a podávají další informace.

Projekt kryje náklady na stravné v plné výši tak, jak by je platili rodiče dětí. V základních školách je to jeden oběd na dítě na den a v mateřských školách je to celodenní stravné, tedy jeden oběd a dvě svačiny na dítě ne den. Obědy jsou financovány z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci. V programovém období 2014 – 2020 může Česko pro tento účel vyčerpat až 400 milionů korun.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky oběd, děti, peníze, dotace, projekt, Královéhradecký kraj, školní rok, základní škola, Česko, Jiří Štěpán, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj žádá o miliony na Obědy do škol  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.