Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Náchod chce koupit od JTH za 46 milionů pozemky po bývalé Tepně

Město Náchod chce koupit od teplické firmy JTH Holding 2,5 hektaru pozemků v centru města za 46 milionů korun. Firma na pozemcích, na nichž dříve stála textilka Tepna, chtěla postavit hypermarket s obchodním centrem. Projekt hypermarketu zhruba 250 metrů od náchodského zámku měl ale v dvacetitisícovém městě řadu odpůrců. Nyní jsou na parcelách hromady sutě ze zbořené továrny a celý areál hyzdí centrum města.

Koupi pozemků včera doporučila rada města a konečné slovo budou mít zastupitelé na zasedání 18. června. Pokud se město stane majitelem parcel, pustí se podle starosty Jana Birkeho (ČSSD) především do jejich úklidu. Záměr dalšího využití strategických pozemků v centru bude podle starosty pro město velkým tématem a příležitostí. Birke míní, že do debaty se zapojí i občané a architekti.

„Umím si zde představit zcela novou čtvrť, kde v první fázi po nezbytném úklidu vznikne odstavná plocha pro parkování a následovat bude debata o dalším využití. Těch možností je celá řada,“ řekl starosta. Pro město by podle něj bylo chybou pozemek nekoupit i proto, že cena je proti původní nabídce o 27 milionů nižší.

Firma JTH Holding areál získala v březnu 2007 v dražbě majetku zkrachovalé textilky Tepna za vyvolávací cenu 18 milionů korun. O areál, který byl v neutěšeném stavu, později v březnu 2014 projevilo zájem město. K obchodu nakonec nedošlo, protože město odmítlo akceptovat cenu 73 milionů. „V poslední době ale došlo k obratu. Majitel pozemků je nabídl městu za podstatně nižší cenu,“ řekla mluvčí radnice Nina Adlof. Na koupi pozemků si město hodlá vzít úvěr.

S výstavbou obchodu město na pozemku nepočítá. „Už roky je slyšet, že náchodská veřejnost si žádný další supermarket ve městě nepřeje. Dlouho také jednáme o úklidu pozemku, což jsme až doteď jako město mohli jen stěží ovlivnit,“ řekl Birke.

Odpůrci hypermarketu v listopadu 2015 prosadili o stavbě hypermarketu i referendum, které ale bylo kvůli nízké účasti neplatné. Hlasovat tehdy přišlo jen 13,7 procenta voličů, z nichž se jasná většina vyjádřila proti stavbě hypermarketu. Odpůrci hypermarketu uváděli, že projekt není v souladu s územním plánem. Vyjádřili názor, aby se pozemky po Tepně využily lépe, například pro blokovou zástavbu lokality s tradičním systémem ulic.

Autoři | Foto Město Náchod

Štítky pozemky, nákup, Náchod, město, pozemek, JTH Holding a.s., úklid, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchod chce koupit od JTH za 46 milionů pozemky po bývalé Tepně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.