Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lesy ČR hledají mezi studenty pracovníky na kůrovcovou kalamitu

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) začal dělat mezi studenty středních a vysokých lesnických škol nábor na likvidaci kůrovcové kalamity. V novém programu Adjunktem na léto jim nabízí minimálně dvouměsíční brigádu v termínu od června do září, ubytování zdarma a odměnu až 120 korun na hodinu. Ve státních lesích nyní chybí asi 2 tisíce pracovníků

Studenti by měli pomáhat lesním správcům a revírníkům na 16 kalamitních lesních správách na severní a jižní Moravě, na Vysočině a v jižních Čechách. „Uzavřeme s nimi dohody o provedení práce a zdarma je ubytujeme v našich objektech,“ uvedla vedoucí personálního odboru Lesů ČR Šárka Matějíčková. Pokud se projekt letos osvědčí, Lesy ČR jej budou opakovat i v dalších letech.

Současná kůrovcová kalamita v ČR je podle ministra životního prostředí v demisi Richarda Brabce (ANO) největší od doby Marie Terezie. Stát podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) při řešení kůrovcové kalamity zaspal a dostatečně nejednal. Minulý týden Babiš uvedl, že chce k problému svolat poradu, a to i se zástupci společností, které by přebytečné vytěžené dřevo skladovaly, případně přepravovaly.

Kvůli rozšíření kůrovcové kalamity byl 11. května odvolán generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Szórád odmítl, že by kvůli jeho řízení podnik nezvládal likvidaci kůrovce. Problém se se podle něj netýká pouze lesů ve správě Lesů ČR, ale všech vlastníků. S kůrovcovou kalamitou se potýkají i okolní země.

Řízením LČR je od 14. května pověřen ředitel lesního a vodního hospodářství LČR Tomáš Pospíšil. Podnik podle něj bude na zdolání kůrovcové kalamity shánět všechny dostupné lidské i těžařské kapacity. Výdaje na boj s kůrovcem chtějí Lesy ČR letos zvýšit o čtvrtinu na 192 milionů korun. Podnik letos plánuje položení 250 tisíc lapáků z pokácených stromů a 45 tisti feromonových lapačů. Loni Lesy ČR vytěžily 2,57 milionu metrů krychlových kůrovcového dříví, což byla zhruba třetina z celkové těžby.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kůrovec, kalamita, brigáda, Lesy ČR, Lesy České republiky, Andrej Babiš, ANO 2011, Daniel Szórád, Marie Terezie Habsburská, Richard Brabec, Česko, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy ČR hledají mezi studenty pracovníky na kůrovcovou kalamitu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.