Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Hradci chybí řidiči MHD, podnik jedná s městem o zvýšení dotace

Dopravnímu podniku města Hradce Králové chybí řidiči autobusů a trolejbusů. Podnik proto jedná s městem o zvýšení dotace, aby mohl řidičům přidat na odměnách. Nové řidiče se firma snaží získat i náborovými akcemi. K začátku dubna společnost kvůli nedostatku řidičů musela zrušit několik desítek spojů.

Podnik má asi 220 řidičů a aktuálně mu chybějí čtyři. Zároveň se šest budoucích řidičů nyní školí v autoškole. Problém tím však podle Abrahama vyřešen není, protože v červnu odejde do důchodu osm řidičů. „Pořád tak budeme potřebovat získat čtyři až šest řidičů. I proto děláme dnešní akci,“ řekl Abraham. Uchazeč by měl mít alespoň oprávnění k řízení osobního automobilu, které si pak v autoškole podniku může během dvou měsíců rozšířit na řízení autobusu.

Současná průměrná odměna řidiče v hradecké MHD včetně příplatků a přesčasů nyní činí přes 27 tisíc korun. V celém kraji byla loni průměrná mzda 27 087 Kč. „Nadále jednáme s městem, abychom získali nějaké navýšení dotace a podpořili právě pozice řidiče, kteří jsou nedostatkoví jak na Hradecku, tak v celé ČR,“ řekl Abraham. Město letos z rozpočtu dotuje provoz MHD částkou 186 milionů korun.

Dubnovým zrušením několika desítek spojů na čtyřech linkách MHD podnik ušetřil šest řidičů. Rušené spoje představovaly za rok celkem 44 390 najetých kilometrů, což je pouze 0,7 procenta z celkem najetých kilometrů v MHD v Hradci Králové za rok. Dopravní podnik tvrdí, že při napjatém personálním obsazení problémy způsobí i nenadálý výpadek řidičů například při vyšší nemocnosti. Podnik však musí mít jistotu, že všechny spoje pojedou podle jízdních řádů.

Autoři | Foto hradeckralove.org

Štítky doprava, MHD, Hradec Králové, nábor, dotace, městská hromadná doprava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci chybí řidiči MHD, podnik jedná s městem o zvýšení dotace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.