Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V hradeckém kraji třídí odpady nejlépe Nová Paka, Pec pod Sněžkou a Malá Úpa

Odpady v Královéhradeckém kraji nejlépe třídí lidé v Nové Pace na Jičínsku a v Peci pod Sněžkou a Malé Úpě na Trutnovsku. Města a obce zvítězily v jednotlivých kategoriích 13. ročníku soutěže Čistá obec. Soutěže se v kraji účastní přes 400 obcí a měst, které jsou zapojeny v systému zpětného sběru obalů Eko-kom. Kritériem hodnocení je množství vytříděného odpadu v přepočtu na obyvatele a rok.

Malá Úpa zvítězila v kategorii obcí do 300 obyvatel a první byla pošesté za sebou. Za Malou Úpou skončily Orlické Záhoří a Říčky v Orlických horách. V kategorii od 300 do 2000 obyvatel se za Pecí pod Sněžkou umístily krkonošský městys Černý Důl a obec Jílovice z okresu Hradec Králové. Mezi městy nad 2000 obyvatel obsadily za Novou Pakou další místa krkonošská Svoboda nad Úpou a Týniště nad Orlicí.

„U nás třídíme odpad 20 let. Třídění tu bylo vždy na dobré úrovni, systém podle potřeby upravujeme," uvedl novopacký starosta Josef Cogan (Sportovci pro Novou Paku). Poplatek za popelnice lidé v Nové Pace neplatí.

Podle pořadatelů soutěže se ve výsledcích potvrdil trend posledních let, kdy přední místa zaujímají především obce a města z Krkonoš a Orlických hor. Podle krajského radního pro zemědělství a životní prostředí Karla Klímy (KDU-ČSL) věnují třídění mnohem větší pozornost zejména malé obce. „Naším úkolem teď je, abychom naučili třídit i obyvatele velkých měst, kteří se možná skrývají za větší anonymitou sídlišť," uvedl.

Loni podle údajů společnosti Eko-kom každý občan republiky vytřídil v průměru 49 kilogramů papíru, skla, plastů a nápojových kartonů. V porovnání s rokem 2017 to bylo asi o dva kilogramy více. V recyklaci či v jiném využití končí 71 procent obalů. Eko-kom má v Česku monopol na třídění a recyklace obalů. Jeho služby využívá 21 052 firem dodávajících na český trh balené zboží. Firma Eko-kom zajišťuje sběrná místa na tříděný odpad pro 6131 obcí. Obce za třídění dostávají peníze.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, odpady, správa, ocenění, Královéhradecký, Malá Úpa, Královéhradecký kraj, Nová Paka, odpad, Pec pod Sněžkou, soutěž, okres Trutnov, okres Jičín, Orlické hory, Josef Cogan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji třídí odpady nejlépe Nová Paka, Pec pod Sněžkou a Malá Úpa  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.