Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Před půlnocí budou zveřejněny výsledky českých eurovoleb

Hodinu před půlnocí by dnes měly být zveřejněny výsledky letošních voleb českých europoslanců. I když hlasování v ČR skončilo už v sobotu, Český statistický úřad může výsledky zveřejnit až po 23:00.

Důvodem je to, že ve většině států unie si budou voliči své europoslance vybírat až v tento den, jako poslední skončí hlasování v Itálii. ČTK bude od 23:00 vysílat živě tiskovou konferenci ČSÚ, na které úřad výsledky oznámí. Na 22:30 je plánován videopřenos z volebního štábu hnutí ANO.

Výsledky potvrdí nebo zkorigují prognózy, podle nichž by 21 českých ze 751 křesel v Evropském parlamentu měli obsadit zástupci devíti sněmovních stran. Podle předvolebních průzkumů mělo volby vyhrát vládní hnutí ANO před Piráty a ODS. Čtvrtou příčku měla obsadit koalice Starostů s TOP 09. Europoslance by měly mít rovněž SPD, KDU-ČSL, ČSSD a KSČM.

Hlasovat podle odhadů přišlo více lidí než v minulých volbách před pěti lety, kdy k volebním urnám dorazila jen necelá pětina voličů z více než osmi milionů voličů v ČR. V Praze se letošní účast podle informací ČTK od volebních komisařů pohybovala kolem 30 procent, také v některých dalších krajích podle předběžných odhadů překročila 20 procent.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, EU, Evropská unie, ČR, Český statistický úřad, Česko, ANO 2011, Evropský parlament, Itálie, Česká pirátská strana, ODS, TOP 09, Svoboda a přímá demokracie

Před půlnocí budou zveřejněny výsledky českých eurovoleb  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.