Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hradeckou univerzitu čeká konferenční "dvojboj"

Poslední květnový víkend se na Přírodovědecké fakultě Univerzity Hradec Králové nese ve znamení konferencí zaměřených na vzdělávání a výuku přírodních věd. Od pátku 24. května do neděle 26. května 2019 proběhne největší setkání učitelů fyziky v České republice – Elixír do škol. Druhá konference je zaměřená na matematiku.

Na 200 pedagogů se přijede vzdělávat a vzájemně se inspirovat, aby děti fyzika v jejich školách bavila. „Zájem o studium přírodních věd klesá, a tak je více než kdy jindy důležité mít nadšené a inovativní učitele fyziky a těchto věd obecně – jsou to právě oni, kdo zapalují v dětech plamínky nadšení a probouzejí v nich zájem o vědu, který přetrvává po celý život. Bez nich nebudeme mít ani učitele přírodních věd, s jejichž nedostatkem se naše společnost dlouhodobě potýká, ani špičkové vědce. Naše fakulta se přírodovědným vzděláním trvale zabývá, proto jsem rád, že se po roce konference znovu vrací na její půdu,“ uvádí Jan Kříž, děkan Přírodovědecké fakulty UHK, která se na konferenci organizačně podílí. Generálním partnerem je již tradičně Nadace České spořitelny. 

Druhá konference, pro změnu zaměřená na matematiku, proběhne v aule Přírodovědecké fakulty UHK od pátku 24. května do soboty 25. května 2019. Ani jeden matematický talent nazmar, jak zní název konference pořádané Jednotou českých matematiků a fyziků ve spolupráci s PřF UHK, se zaměřuje na práci s žáky nadanými na matematiku a další přírodní vědy. V nové budově Přírodovědecké fakulty se konference koná podruhé, celkově jde již o 9. ročník. „Účastníky jsou jednak učitelé, kteří musí k nadaným žákům volit správný přístup v rámci běžné výuky, ale například i vědečtí pracovníci, jako jsou předmětoví didaktici, nebo lektoři zájmových kroužků – tedy odborná veřejnost,“ popisuje Michal Musílek, předseda pobočného spolku Jednoty českých matematiků a fyziků v Hradci Králové a proděkan PřF UHK pro vzdělávání a vnitřní vztahy.

Na programu konference jsou připraveny odborné přednášky, např. na téma matematických soutěží (jako Matematický klokan) a jejich úloze při vyhledávání matematických talentů nebo o spolupráci mezi školou a rodiči nadaných dětí.

Tisková zpráva | Foto Tomáš Vodička

Štítky UHK, květen, akce, Hradec Králové, konference, přírodní vědy, Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové, matematika, Česko, Jednota českých matematiků a fyziků, Jan Kříž, Nadace České spořitelny

Hradeckou univerzitu čeká konferenční "dvojboj"  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.