Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Koalice Hradce Králové mění orgány městských firem, změny jsou velké

Vedení Hradce Králové postupně mění obsazení orgánů společností, které město vlastní či v nich má majetkový podíl. Nové složení orgánů bude odrážet výsledek loňských komunálních voleb, z nichž vzešla nynější koalice. ČTK to řekl primátor Alexandr Hrabálek (za ODS). Personální výměny se odehrávají na jarních valných hromadách firem. U firem, jejichž vlastníkem je jen město, rozhoduje o složení představenstev a dozorčích rad městská rada.

Změny v představenstvech a dozorčích radách městských firem se týkají více než 40 míst a jsou poměrně rozsáhlé. Vyplývá to z toho, že všechny strany současné koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec byly v minulém volebním období v opozici a svých lidí v orgánech firem měly minimum. Ve výměnách se odráží i to, že řadu lidí v orgánech firem měly bývalé koaliční strany ČSSD a TOP 09, které se do současného zastupitelstva již nedostaly.

Nová koalice také podle Hrabálka dodržela nepsané pravidlo, že k výměnám lidí v orgánech firem dochází v Hradci Králové až na jarních valných hromadách a ne ihned po vzniku koalice.

Obsazení orgánů firem podle primátora odpovídá síle jednotlivých koaličních stran v zastupitelstvu. "Nad společnostmi musíme mít kontrolu. Snažili jsme se také dát obsazení do souladu s odborností kandidátů. Konečné rozhodnutí ale bylo na zastupitelských klubech," řekl Hrabálek. V některých společnostech bude mít podle něj opět zastoupení i opozice. Například opoziční Piráti získali místo v dozorčí radě Dopravního podniku.

Právě v Dopravním podniku, který město z rozpočtu dotuje částkou 230,5 milionu korun, nastaly největší změny. Z 12 členů představenstva a dozorčí rady je osm nových. Na svých místech v představenstvu zůstali tři manažeři a v dozorčí radě zástupce zaměstnanců. Do dozorčí rady podniku například nově zasedala náměstkyně primátora Věra Pourová (ANO). Ve společnosti Městské lesy zasedlo do orgánů pět nových lidí, například člen městské rady a bývalý místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák (ODS) a poslanec Jiří Mašek (ANO).

Do orgánů Tepelného hospodářství zamířilo sedm nových lidí. "Zastoupení města je kvalitní. V představenstvu nově jsou náměstek primátora Martin Hanousek (Změna pro Hradec) a člen rady Michal Moravec (ODS). Dosud v představenstvu žádný radní nezasedal. V osobě poslankyně a zastupitelky Evy Matyášové (ANO) v dozorčí radě jsme získali kontakt do Poslanecké sněmovny," řekl ČTK ředitel a předseda představenstva Tepelného hospodářství Jiří Seidler.

Kromě Dopravního podniku a Tepelného hospodářství se již změny odehrály v orgánech společností Městské lesy, Hradecké služby, Bohemian Waste Management a Krematorium Jaroměř. V následujících týdnech se završení změn očekává ve firmách Vodovody a kanalizace Hradec Králové, Aldis, Královéhradecká provozní, Mountfield HK, FC Hradec Králové a Letecké služby.

Koalici v Hradci Králové vytvořilo ve volbách vítězné hnutí ANO s ODS a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. Koalice má 19 hlasů ze 37. V minulém volebním období vládla koalice Hradeckého demokratického klubu s ČSSD, TOP 09 a Koalicí pro Hradec. V opozici byly ANO, KSČM, ODS a Změna pro Hradec.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, správa, hospodářství, firmy, personální, Hradec Králové, dozorčí rada, ODS, koalice, ANO 2011, Alexandr Hrabálek, rada, ČSSD, TOP 09, Evropský parlament

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice Hradce Králové mění orgány městských firem, změny jsou velké  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.