Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradec Králové slavil 70 let trolejbusů, předvedl historické vozy

Přehlídkou desítky historických trolejbusů a autobusů si dnes Hradec Králové připomněl letošní 70. výročí zahájení trolejbusové dopravy ve městě. Trolejbusy a autobusy se lidé také mohli zdarma svézt na zvláštní lince vedoucí od terminálu hromadné dopravy do čtvrti Nový Hradec Králové v jižní části města. Na akci přišlo kolem 5000 lidí, řekl mluvčí Dopravního podniku František Meduna.

Největší zájem měli lidé o vyhlídkové jízdy historickými vozy. Využila jich většina návštěvníků. „Raritou byl kloubový trolejbus Škoda 200Tr Sanos z roku 1987. Tento typ trolejbusu totiž nikdy v Hradci Králové nejezdil," řekl Meduna. Dodal, že tyto kloubové vozy našly v minulosti uplatnění hlavně na lince mezi Zlínem a Otrokovicemi, dále jezdily například v Ostravě, Bratislavě a Prešově.

Nejstarším trolejbusem dnešní přehlídky byl trolejbus Škoda 8Tr9 z roku 1960, nejstarším autobusem Škoda 706 RO z roku 1951. Z historických autobusů se dále předvedl model Škoda 706 RTO z roku 1965. K vidění byl i vlečný vůz za autobus polského výrobce Jelcz. Historická vozidla na dnešní akci zapůjčily Dopravní podnik města Pardubic, Pardubický spolek historie železniční dopravy a společnost ČSAP Nymburk.

Hradecký dopravní podnik předvedl i nejnovější vozidla ve svém vozovém parku, a to elektrobus ze SOR Libchavy, trolejbus Škoda 30 Tr s pomocným bateriovým pohonem a naftový autobus Iveco Urbanway. Na terminálu hromadné dopravy si lidé mohli prohlédnout i montážní vůz pro trolejová vedení a zázemí terminálu. „K vidění bylo například originální pracoviště dispečera ve tvaru koule či trolejbusová měnírna proudu," uvedl Meduna.

Provoz trolejbusů v Hradci Králové začal 2. května 1949. Do té doby jezdily ve městě jen autobusy, o tramvajích se jen uvažovalo. Nyní má hradecký dopravní podnik 40 trolejbusů, které zajišťují zhruba jednu třetinu městské hromadné dopravy. Podnik i v době nastupujících elektrobusů pokládá trolejbusy za perspektivní druh dopravy. Od roku 2011 podnik do obměny trolejbusů investoval přes 450 milionů korun. Průměrné stáří všech trolejbusů je jen 5,5 roku.

Letos dopravní podnik také rozšířil síť linek MHD o trolejbusové linky číslo 4 a 21 do jihovýchodní části města, kde v posledních letech vyrostly desítky bytových a rodinných domů se stovkami bytů.

Autoři | Foto Dpmhk

Štítky ČR, MHD, zábava, trolejbusy, Hradec Králové, dopravní společnost, Nový Hradec Králové, Bratislava, Zlín, Ostrava, SOR Libchavy, Otrokovice, Prešov, Škoda 706 RO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové slavil 70 let trolejbusů, předvedl historické vozy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.