Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V novém parkovacím domě v areálu Gayerových kasáren se bude platit 2 až 10 Kč za hodinu

Za parkování v novém parkovacím domě Jana Gayera v centru Hradce Králové budou řidiči platit od dvou do deseti korun za hodinu. Lidé s bydlištěm v okolí garáží si budou moci koupit celoroční parkování za 3000 korun. Parkovací dům s 284 místy vyrostl od loňského jara v areálu Gayerových kasáren a řidičům se otevře v červnu. Ceny parkovného schválila rada města. Garáže mají pomoci řešit problém s nedostatkem parkovacích míst v historickém centru stotisícového města.

Při krátkodobém parkování budou první dvě hodiny stát po deseti korunách, za další započaté hodiny se budou platit dvě koruny. Za stání od 18:00 do 06:00 se bude platit jednorázový poplatek 20 korun. „Ceny parkovného v parkovacím domě jsou vzhledem k lokalitě atraktivní a adekvátní ve vztahu k cenám v okolních ulicích," uvedla náměstkyně primátora pro majetek Věra Pourová (ANO).

Rezidentní roční parkovací kartu za 3000 korun si budou moci koupit obyvatelé ulic v okolí parkovacího domu, obyvatelé Velkého náměstí nebo Orlické kotliny. Abonenty, tedy lidi a firmy, kteří v zóně podnikají nebo mají nemovitost, vyjde roční parkovací karta na 9000 korun. Pro rezidenty a abonenty bude určeno 170 parkovacích karet.

Investorem parkovacího domu za přibližně 135 milionů korun je soukromá společnost ISP Hradec Králové. Firma ISP patří stavební firmě BAK a v Hradci Králové provozuje parkovací systém od ledna 2007 na základě třicetileté koncesní smlouvy udělené hradeckou radnicí.

ISP má za peníze vybrané z parkování postavit v Hradci nejméně 1000 parkovacích míst. Polovinu závazku splnila v roce 2009, když nákladem 121 milionů korun otevřela garáže Katschnerka s 500 místy. Celkem firma v takzvané zóně ISP, která zabírá centrum a širší střed města, vybírá z asi 7200 parkovacích míst.

Ceny parkovného určuje město, které do systému parkování a stavby parkovacích domů žádné své peníze nevkládá. Hodina parkování v Hradci na ulici stojí podle lokality od deseti do 30 korun. V garážích Katschnerka stojí první dvě hodiny po deseti korunách, další hodiny jsou po pětikoruně.

Radnice nyní také začala chystat studii parkování na Velkém náměstí. Studie by podle náměstka primátora pro investice Jiřího Bláhy (ODS) měla ukázat možnosti parkování na Velkém náměstí a pomoci v jednání s odpůrci jeho rekonstrukce. Část obyvatel odmítá dvousetmilionový projekt rekonstrukce náměstí, a to kvůli zamýšlené redukci parkovacích míst na náměstí. Stavebním řízením na rekonstrukci se od roku zabývá stavební úřad v Hořicích, kam bylo pro podezření z podjatosti vedení města a hradeckého úřadu územní řízení přesunuto.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, správa, automobilová, parkování, peníze, Hradec Králové, Jan Gayer, garáž, ISP Hradec Králové, a.s., Velké náměstí, rekonstrukce, Věra Klásková, ANO 2011, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V novém parkovacím domě v areálu Gayerových kasáren se bude platit 2 až 10 Kč za hodinu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.