Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Hradci Králové se objevil velmi vzácný výreček malý

V Hradci Králové se objevil výreček malý, který patří k nejvzácnějším ptákům žijícím v Česku. Výreček v neděli narazil do okna rodinného domu ve čtvrti Biřička v jižní části města. Otřesený pták se dostal do péče Záchranné stanice v Jaroměři. Záchranáři jej po zotavení následně v pondělí vypustili zpět do přírody.

„Výreček malý, který patří mezi sovy, je velmi vzácný. V celé ČR může být pět až deset jedinců. V Česku žije hlavně na jižní Moravě, kde občas i zahnízdí," řekl dnes David Číp z jaroměřské stanice. V Královéhradeckém kraji byl výreček podle něj v neděli zaznamenán poprvé.

Zimovištěm výrečka je Afrika. S postupující klimatickou změnou a oteplováním do Česka podle Čípa postupně přicházejí teplomilné druhy hmyzu a za nimi přicházejí i výrečci. Do Česka výrečci přilétají v dubnu až květnu. Výrečci jsou druhou nejmenší sovou žijící v Česku, rozpětí jejich křídel dosahuje asi 50 centimetrů. Menší než výreček je ze sov jen kulíšek nejmenší.

V Hradci Králové zaznamenaný jedinec byl dospělý pták. Záchranáři jej vypustili v lokalitě Plachta nedaleko Biřičky. „Jde o lokalitu bohatou na hmyz, kterým se výrečci živí," řekl Číp. Výrečci hnízdí v dutinách stromů. Podle Čípa však není pravděpodobné, že by zachráněný výreček byl součástí páru, který by chtěl v Hradci Králové vyvést mláďata.

Stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři je jediným podobným zařízením v Královéhradeckém kraji. Za rok ošetří sedm stovek zvířat, více než polovinu z nich se podaří vrátit do přírody. Nyní je podle Čípa ve stanici kolem 170 zvířat. Zařízení je součástí celostátní sítě záchranných stanic, jejichž činnost koordinuje Český svaz ochránců přírody.

Autoři | Foto By No machine-readable author provided. Andrea Lupo assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3121325

Štítky ČR, příroda, zajímavosti, ptáci, výreček, Hradecko, FOTO, Hradec Králové, Česko, Jaroměř, Biřička, Královéhradecký kraj, Český svaz ochránců přírody, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové se objevil velmi vzácný výreček malý  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.