Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Hradci Králové je nový archiv pro 20 kilometrů archiválií

Archiváři dnes v Hradci Králové otevřeli moderní depozitář. Do regálů mohou uložit archiválie, které seřazené za sebou udělají řadu dlouhou přes 20 kilometrů. V depozitáři budou uloženy archivy subjektů z hradeckého kraje a podnikové fondy z celých východních Čech. Depozitář spadá pod Státní oblastní archiv v Zámrsku na Orlickoústecku, který řídí státní archivy v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, řekl ředitel oblastního archivu Ivo Šulc.

Budova depozitáře na Slezském Předměstí původně sloužila jako sklad prodejce spojovacího materiálu a stát ji od něj za 33 milionů korun koupil. "Budova splňovala základní podmínky pro depozitář a měla i základ regálové konstrukce, klimatizaci, možnost vykládání archiválií z nákladních automobilů pod střechou, kancelářské a sociální zázemí. Nebylo třeba řešit problémy se statikou a nosností podlah," uvedl Šulc. Celkové náklady po úpravách a dovybavení objektu regály dosáhly 38 milionů a proti novostavbě stejného typu a velikosti byly čtvrtinové.

Do depozitáře, jehož plocha je 1900 metrů čtverečných, již archiváři přestěhovali například archiválie z nevyhovujícího objektu staré školy v Hostovlicích u Kutné Hory a mohli také zrušit pronájem depozitáře v Pardubicích. "Zatím je v depozitáři asi devět kilometrů archiválií, po dokončení stěhování archiválií ze Zámrsku v roce 2020 to bude asi 15 kilometrů. Objekt je zároveň zálohou pro mimořádné situace v jakémkoli archivním oddělení na východě Čech," uvedl Šulc.

Dodal, že v archivu musí být stálá vlhkost 50 až 55 procent a teplota 15 až 18 stupňů. "Budova vyhovuje. Ani v minulém horkém létě jsme klimatizaci nemuseli použít," řekl Šulc.

Depozitář bude schraňovat podnikové fondy z hradeckého i pardubického kraje od 19. století. Budou v něm uloženy i fondy veřejné správy a dalších institucí s působností na území hradeckého kraje, například krajského úřadu, Krkonošského národního parku, krajského soudu či biskupství.

Nyní archiváři pracují na vybudování velké oblastní badatelny v objektu okresního archivu ve Škroupově ulici v centru Hradce. V badatelně budou moci zájemci studovat archiválie z okresního archivu i depozitáře. V Zámrsku, kde archiv sídlí v zámku, budou nadále badatelům zpřístupňovány archiválie původců z Pardubického kraje, fondy velkostatků a sbírky.

K začátku ledna 2020 bude oficiální sídlo oblastního archivu přemístěno ze Zámrsku do objektu v Balbínově ulice v Hradci Králové. "V následujících letech nás ještě čeká vybudování oblastního archivu v Pardubicích. Přeneseny do něj budou zbylé fondy ze Zámrsku," řekl Šulc. Archiváři by pak zámek v Zámrsku opustili. "Náklady na údržbu zámku jsou veliké a potřebám archivu objekt plně nevyhovuje," uvedl Šulc.

Státní oblastní archiv prostřednictvím devíti okresních archivů a tří oddělení v Zámrsku a Hradci Králové pečuje celkem o více než 70 kilometrů archiválií od původců z Královéhradeckého a Pardubického kraje. "Nejstarší archiválie pochází z roku 1167, nejmladší z roku 2017," uvedla Rychlíková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, archiv, Hradec Králové, Ivo Šulc, Zámrsk, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, okres Ústí nad Orlicí, Východní Čechy, zámek, Slezské Předměstí, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové je nový archiv pro 20 kilometrů archiválií  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.