Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obnovený potok v Orlických horách má zadržet vodu v krajině

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vrátil do původního stavu potok Zelenka v Orlických horách. V nové podobě s meandry a tůněmi by měl potok dokázat zadržet vodu v krajině. Náklady na obnovu potoka činily 4,9 milionu korun. Současně jde o jeden ze vzorových projektů miliardového programu Vracíme vodu lesu, který Lesy ČR zahájily letos v dubnu, dnes to řekla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Potok Zelenka se v Orlickém Záhoří vlévá do Divoké Orlice. V 80. letech minulého století jej vodohospodáři regulovali a napřímili. Tím se okolní plochy odvodnily. „Nyní jsme kanalizovaný tok s erozí zahloubeným dnem změnili v přírodě blízký balvanitý horský potok s meandry, rozšířeným profilem a pozvolnými břehy. Voda tak zůstává v krajině," uvedl vedoucí správy toků LČR pro oblast povodí Labe Tomáš Sajdl.

Stavba zabrala plochu 2,2 hektaru, vlastní tok měří 1,2 kilometru. „Vytvořili jsme také 64 migračně prostupných balvanitých skluzů s tůněmi, 30 rybích úkrytů a sedm bočních tůní. Podpořili jsme tak mokřadní biotopy," uvedl Sajdl. Pro další živočichy vybudovali vodohospodáři nedaleko toku takzvané ještěrkoviště a broukoviště.

V rámci celostátního programu Vracíme vodu lesu hodlají Lesy ČR vybudovat 73 nových vodních nádrží a 292 jich obnovit. Investice mají přesáhnout jednu miliardu korun. Na východě Čech patří k nejnákladnějším stavbám rekonstrukce retenční nádrže Rychtářský les na Orlickoústecku za 8,4 milionu korun, dokončena má být příští rok. Více než sedm milionů korun bude stát obnova retenční nádrže Soutok na Trutnovsku s termínem ukončení v roce 2020.

Téměř 21 milionů korun směřuje na rekonstrukci Babických rybníků v okrese Praha - východ, přes 16 milionů korun na obnovu vodního díla Býčkovice - Luční potok na Litoměřicku. Na Třebíčsku chtějí Lesy ČR příští rok dokončit obnovu vodní nádrže Kožichovice za 33,7 milionu korun, na Zlínsku již letos stavební úpravy potoka zvaného Nedašovka v Brumově a Návojné za 21,5 milionu korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, lesy, voda, Lesy ČR, Rychnovsko, potok, Lesy České republiky, Orlické hory, les, Orlické Záhoří, Divoká Orlice, Labe, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnovený potok v Orlických horách má zadržet vodu v krajině  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.