Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Okresní soud v Hradci Králové zastavil trestní stíhání advokáta, který se zodpovídal z trestného činu nadržování

Okresní soud v Hradci Králové zastavil trestní stíhání advokáta z Hradce Králové, který se zodpovídal z trestného činu nadržování při výkonu advokátní činnosti. Hrozily mu až čtyři roky vězení. Soud zastavil stíhání obžalovaného advokáta poté, co se u soudu přiznal a složil devadesát tisíc korun na účet obětem trestné činnosti. Novináře na to dnes upozornila policie, která dotažení případu k soudu považuje za úspěch.

„Jelikož soudce uznal takový způsob vyřízení vzhledem k povaze a závažnosti spáchaného činu za dostačující, jeho trestní stíhání zastavil. Je to jedna z možností, jak ho potrestat," řekla mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová.

Česká advokátní komora rozhodne, jestli mu umožní dál pokračovat v advokátní činnosti. „Aby se podařilo prokázat advokátovi, že nehájí zájem svého klienta, ale zájmy organizátorů spáchaného trestného činu, které se tak snažil uchránit od trestního stíhání, je ojedinělé a náročné. Žádný z hradeckých policistů si nepamatuje, že by se obdobný případ dotáhl až do konce a nějaký advokát byl postaven před soud," uvedla Kormošová.

Advokát podle kriminalistů přesvědčil mentálně retardovaného nemajetného muže, aby na policii nevypovídal v neprospěch dvou žen, dnes již odsouzených za úvěrové podvody. Muže, kterého advokát zastupoval, hrál v případu odsouzených žen roli takzvaného bílého koně, když na základě nepravdivých informací podvodně získal bankovní úvěr několik set tisíc korun. Advokát doprovázel muže na policii, osobně na něho dohlížel, protože věděl, že se chce ke skutku doznat a uvést, jak se vše odehrálo.

„Přesvědčil ho k tomu, že nevypovídal. Ve skutečnosti tedy nehájil zájem svého klienta, ale zájmy organizátorů spáchaného zločinu, které se tak snažil uchránit od trestního stíhání, za což od nich obdržel finanční hotovost ve výši nejméně dvacet tisíc korun," uvedla dříve Kormošová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, kriminalita, právo, podvod, Hradec Králové, trestní stíhání, trestný čin, policie, Česká advokátní komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okresní soud v Hradci Králové zastavil trestní stíhání advokáta, který se zodpovídal z trestného činu nadržování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.