Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Výstavba bytů v hradeckém kraji v 1.čtvrtletí vzrostla o 15 procent

Výstavba bytů v Královéhradeckém kraji v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 15 procent. Investoři za leden až březen zahájili stavbu 425 bytů, zatímco loni ve stejném období rozestavěli 370 bytů. Bytová výstavba tak i letos pokračuje v růstu zahájeném na začátku roku 2016. Růst táhne výstavba rodinných domků. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V celé ČR počet zahájených staveb bytů do konce března stoupl o 26 procent na 9566 bytů.

Nejčastěji investoři v hradeckém kraji i letos zahajovali stavby rodinných domků, jejichž počet vzrostl o 39 procent na 282. Naopak u bytových domů statistici zaregistrovali pokles o čtvrtinu na 67 zahájených bytů. V domech pro seniory se začalo stavět 12 bytů, zatímco loni žádný. Zbytek zahájených bytů připadl na další kategorie, jako jsou nástavby a vestavby bytů v již hotových budovách.

Přes nárůst počtu zahajovaných staveb bytů současná bytová výstavba zatím nepřekonala čísla z doby konjunktury před více než deseti lety. Tehdy se v roce 2009 v prvním čtvrtletí začalo stavět téměř 500 bytů.

Počet dokončených bytů v hradeckém kraji v prvním čtvrtletí byl meziročně vyšší o 50 procent. Stavbaři do konce března dokončili 388 bytů proti 258 ve stejném období loni. Výsledky počtu dokončovaných bytů s jistým zpožděním jednoho až dvou let přibližně kopírují čísla zahajovaných staveb bytů. V celé ČR bylo za leden až březen dokončeno 8114 bytů, meziročně o 17 procent více.

Za celý loňský rok výstavba bytů v Královéhradeckém kraji vzrostla téměř o pětinu, když stavbaři začali stavět 1696 bytů. K největším bytovým projektům v kraji patří v Hradci Králové výstavba nové čtvrti Rezidence Na Plachtě zahájená v roce 2015. V prvních třech etapách projektu tam stavbaři postavili přes 180 bytů. Loni firma zahájila čtvrtou etapu výstavby, jejíž součástí jsou tři domy dohromady s 57 byty.

Největší poptávka po bydlení je v Hradci Králové. Svědčí o tom i zájem mladých lidí o bydlení v městských startovacích bytech. Loni v říjnu radnice prostřednictvím losování rozdělovala nájemníkům 46 bytů, přičemž do losování se přihlásilo 1123 lidí. Ve startovacím bytě se platí zvýhodněné nájemné a nájemník v něm může bydlet nejvýše tři roky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, ČSÚ, Královéhradecký, 1.čtvrtletí, Královéhradecký kraj, stavba, Český statistický úřad, Česko, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba bytů v hradeckém kraji v 1.čtvrtletí vzrostla o 15 procent  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.