Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Do adršpašských skal přijely tisíce lidí, doprava nezkolabovala

Tisíce lidí dnes využily volného dne a zamířily do skal u Adršpachu na Náchodsku. Obavy z kolapsu dopravy na silnicích v okolí oblíbeného cíle turistů se ale nenaplnily. Provoz na příjezdové silnici z Polska do skalního města v Adršpachu policie omezit nemusela, protože parkoviště u vchodu do skal i v nedalekých Teplicích nad Metují především polským turistům stačila. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková. Skály zažívají největší nápor turistů tradičně o státních svátcích a o letních prázdninách.

"Předpokládáme, že větší komplikace by už dnes nastat neměly. Ve spolupráci s hasiči jsme odkláněli auta návštěvníků na parkoviště do Teplic a postupně se i tato zaplnila. K žádnému dalšímu jinému opatření jsme přistoupit nemuseli," řekla ve 13:00 Ježková. Podle ní z parkovišť u Adršpachu začala odjíždět auta, která dorazila ráno, takže odpolední návštěvníci je mohli na parkovištích v okolí vchodu do skal vystřídat.

Stávalo se, že několikrát za sezonu policie kvůli náporu především polských turistů a zaplnění parkovišť musela omezit dopravu na příjezdové silnici z Polska. K tomu dnes policie přikročit nemusela. "Na silnici mezi Adršpachem a Teplicemi nejsou žádné zásadní komplikace," řekla ČTK Ježková.

V Teplicích pro takovéto situace vznikla před sezonou možnost parkovat také nedaleko hlavního nádraží. Turisté mohou z Teplic do Adršpachu pohodlně dojet vlakem.

Královéhradecký kraj před začátkem turistické sezony kvůli květnovým státním svátkům v ČR a Polsku posílil spojení do Adršpachu. Od 1. do 5. května pojedou vlaky mezi Teplicemi a Adršpachem dvakrát do hodiny, a to v časovém rozmezí přibližně od 8:30 do 16:00. Posílení spojů pak bude pokračovat od 9. června do konce září, přičemž v září pojedou posílené vlaky jen o květnových víkendech. Sezonní vlaky, které zajišťují dopravu mezi Královéhradeckým krajem a Dolnoslezským vojvodstvím přes hraniční přechody v Královci a Meziměstí, zahájily provoz už v sobotu 27. dubna. Vlaky spojující Trutnov, Královec, polskou Kamennou Horu a přestupní stanici Sędzisław budou v provozu každou sobotu a neděli do 1. září a ve dnech českých a polských státních svátků, tedy 1., 3. a 8. května, pak také 20. června, 5. července a 15. srpna.

U vstupu do adršpašských skal a okolí jsou parkoviště s celkovou kapacitou okolo 500 míst. Obec tam loni zavedla parkování zdarma, slibovala si od toho rychlejší odbavení na parkovištích a plynulejší provoz na přilehlých komunikacích. Nové vedení obce rozhodlo o návratu k původnímu režimu, protože se situace nezlepšila. Letos od 1. dubna se opět za parkování u skal platí.

Atraktivní Adršpašské skály s Teplickými skalami tvoří nejvýznamnější pískovcovou plošinu Polické pánve v Broumovské vysočině a místo se dlouhodobě potýká s náporem turistů. Většina návštěvníků přijíždí auty, a v okolí skal se tak často tvoří zácpy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Polsko, správa, turistika, automobilová, skály, Adršpach, 2.VERZE, skála, silnice, doprava, Teplice nad Metují, okres Náchod, Královéhradecký kraj, Královec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do adršpašských skal přijely tisíce lidí, doprava nezkolabovala  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.