Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejvíce peněz z EU v hradeckém kraji šlo na dopravu a školství

Do Královéhradeckého kraje přitekly za 15 let od vstupu ČR do Evropské unie na stovky projektů desítky miliard korun. Nejvíce peněz z Bruselu šlo do oprav a budování silnic, do školství a zdravotnictví. Polepšily si také památky. Vyplynulo to z vyjádření zástupců měst a kraje. V posledních letech stoupá návštěvnost regionu na loňských 1,34 milionu hostů. Královéhradecký kraj má více než půl milionu obyvatel.

"Dotace EU za posledních 15 let činily více než 50 miliard korun. Nejvíce prostředků z evropských dotačních programů směřovalo do silniční infrastruktury," řekl ČTK Dan Lechmann z královéhradeckého hejtmanství.

Největším příjemcem evropských dotací mezi městy v Královéhradeckém kraji byl stotisícový Hradec Králové. Celková částka, kterou EU na různé projekty poskytla, je přibližně jedna miliarda korun. Srovnatelnou částkou se na těchto projektech podílelo samotné město. "Za posledních 15 let nejvíce dotací směřovalo do veřejného prostranství, školství a kulturních památek," řekl ČTK mluvčí magistrátu Petr Vinklář.

Například šlo o přestavbu hradecké továrny Vertex na městskou knihovnu za 200 milionů korun, 130 milionů přišlo z evropských fondů. Knihovna začala sloužit v roce 2013. Mezi další významné projekty s evropskou podporou v Hradci Králové patří rekonstrukce dominanty města, renesanční Bílé věže, náměstí 28. října a ulic S. K. Neumanna a Dukelská, úprava Šimkových sadů nebo modernizace sportovního areálu Bavlna.

Příkladem evropské podpory památek v regionu jsou rozsáhlé opravy barokního komplexu v Kuksu na Trutnovsku a kláštera v Broumově na Náchodsku. Obě pamětihodnosti byly po rekonstrukci zpřístupněny veřejnosti na jaře 2015 a přispěly k oživení turistického ruchu v oblasti.

Zatímco hospital v Kuksu si před rekonstrukcí ročně prohlédlo kolem 40.000 lidí, první rok po rozsáhlé opravě si památku prohlédlo rekordních téměř 140.000 návštěvníků. I když od té doby návštěvnost Kuksu klesá, stále je nejnavštěvovanější státní památkou v kraji. Památka byla opravena nákladem 440 milionů korun, většina šla z evropských fondů. Ke zviditelnění Kuksu přispělo v roce 2017 také hlavní ocenění Grand Prix Ceny Evropského kulturního dědictví Europa Nostra za obnovu barokního areálu.

Revitalizace broumovského kláštera včetně přilehlé zahrady vyšla zhruba na čtvrt miliardy korun. Památka se pak stala centrem kulturního dění v odlehlém pohraničním regionu, který byl léta opomíjen. Spolu s nedalekými skalními městy u Teplic nad Metují a Adršpachu se klášter stal jedním z hlavních pilířů turistického ruchu v oblasti.

Královéhradecký kraj loni zaznamenal rekordní počet turistů v novodobé historii regionu od roku 2000. Počet hostů hotelů a penzionů v kraji loni rostl čtvrtý rok po sobě. Meziročně se zvýšil o 6,6 procenta na 1,34 milionu hostů. V mezikrajském srovnání se v hradeckém kraji ubytoval čtvrtý nejvyšší počet hostů po Praze, Jihomoravském a Jihočeském kraji.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, EU, správa, hospodářství, památky, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Evropská unie, školství, projekt, oprava, Česko, Brusel, Kuks, Hradec Králové, Grand Prix

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce peněz z EU v hradeckém kraji šlo na dopravu a školství  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.