Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ČSSD v hradeckém kraji je v otázce vlády s ANO nejednotná

Mezi sociálními demokraty v Královéhradeckém kraji převládá názor, že by ČSSD neměla jít do vlády za každou cenu. Vyplynulo to z dnešních vyjádření členů ČSSD v regionu. Sociální demokraté by dnes na jednání svého předsednictva měli vyhlásit vnitrostranické referendum, které definitivně rozhodne o vstupu do vlády s ANO, nebo o jeho odmítnutí.

„Pokud by proběhlo referendum dnes, tak by pro vstup do vlády nebylo. Je to můj soukromý pocit z rozhovorů s některými členy ČSSD, řekl hradecký hejtman Jiří Štěpán. Členská základna by podle něho měla dostat detailní informace o vyjednaných podmínkách i koaličních pojistkách. "V tuto chvíli se kloním k názoru do vlády nejít,“ řekl Štěpán.

Koaliční vláda by se ve Sněmovně musela opírat o hlasy komunistů, protože ANO a ČSSD mají dohromady jen 93 z 200 poslanců. „Považuji za nešťastné, aby se vláda opírala o hlasy KSČM,“ řekl Štěpán.

Skeptický je i hradecký zastupitel Vladimír Lesák. „Kdyby se hlasovalo dnes, tak by to neprošlo. S procenty, které máme, bychom měli být v opozici a začít od začátku a ne se cpát za každou cenu do vlády,“ řekl. V Hradci Králové podle něho převládají odpůrci vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO. „I té malé části členů, která by souhlasila, vadí třeba i to, že neznají jména lidí, kteří by za nás ve vládě měli být. Chtějí více informací. Mám pocit, že ty, kteří jsou proti, bude obtížné přesvědčit,“ řekl Lesák.

Šéf krajských sociálních demokratů Jan Birke se označuje v otázce vládního angažmá za pragmatika. „Jako starosta a poslanec z regionu zastávám názor, že ČSSD by ve vládě měla být. Pokud chceme uplatnit program a pokud chci být něčím pro region prospěšný, tak se musíme podílet na vládnutí v zemi. Druhou věcí je morální rovina. Zdůrazňuji, že pro mě bude zásadní názor členské základy. Nynější kroky ČSSD zhodnotí voliči ve volbách,“ uvedl Birke. Jestli referendum vůbec projde, tak prý velmi těsně. „Členská základna je rozdělena. Ani nevím, která polovina je větší. Jedna polovina podporuje vládní angažmá, druhá má z toho obavy. Třeba z toho důvodu, že jsme s Andrejem Babišem už jednou ve vládě byli. Měli jsme 20 procent a po čtyřech letech vládnutí jsme spadli na sedm,“ dodal Birke.

Autoři | Foto ČSSD

Štítky ČSSD, vláda, ANO 2011, Královéhradecký kraj, referendum, Jiří Štěpán, Jan Birke, Vladimír Lesák, KSČM, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČSSD v hradeckém kraji je v otázce vlády s ANO nejednotná  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.