Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Senioři městskou jídelnu využívají stále méně, na podzim ji zřejmě čeká uzavření

Od zahájení provozu královéhradecké jídelny důchodců v roce 2005 postupně klesl počet odebraných obědů v tomto zařízení zhruba na jednu třetinu původního počtu. Z důvodu dlouhodobě nepříznivého vývoje ekonomických výsledků jídelny pro důchodce v Šafaříkově ulici tak město připravuje ukončení jejího provozu.

Ke snížení zájmu ze strany seniorů podle vedení města přispívá především rozšiřující se nabídka možností stravování v soukromých či městských školských zařízeních na celém území Hradce Králové, včetně rozvozu jídel do domácností. 

V současné době hradí strávníci za odebraný oběd 70 korun, reálná cena oběda ke konci loňského roku však činila 99 korun. „Od roku 2005 do současné doby pozorujeme dlouhodobý trend snižování počtu vařených obědů, dnes je to zhruba 130 obědů denně, přičemž přímo v zařízení se vydává pouze kolem devadesáti obědů. Současně s tím ale rostou ceny vstupů. Navíc jsme obdrželi oznámení od organizace, která svým klientům dovážela desítky obědů z naší jídelny denně, že v průběhu prvního pololetí letošního roku 2019 ukončí odběr, což bude znamenat další skokový pokles,“ řekl Martin Hanousek, náměstek primátora Hradce Králové pro oblast sociálních věcí.

Náklady na přípravu oběda následně převýší částku 100 korun. Město tak provoz zařízení, které poskytuje služby pouze několika desítkám obyvatel, dotuje ročně přibližně jedním milionem korun. „Ušetřené finance plánujeme použít na posílení sociálních služeb ve městě, navíc přímo v lokalitě o pár ulic vedle v Mánesově ulici vzniká úpravou městských prostor Klub radostného a užitečného stárnutí, jehož otevření se plánuje na červen a bude to prostor pro setkávání a různé aktivity seniorů v našem městě,“ dodal Hanousek.

O uzavření tohoto městského zařízení k letošnímu poslednímu říjnu budou na svém zasedání v květnu rozhodovat hradečtí zastupitelé.

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj TZ

Štítky město, Hradec, jídelna, konec, Hradec Králové, Martin Hanousek

Senioři městskou jídelnu využívají stále méně, na podzim ji zřejmě čeká uzavření  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.