Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Bezpečná a zdravá cykloturistika s projektem Na kole jen s přilbou

Společný projekt Týmu silniční bezpečnosti a jejího hlavního partnera Horské služby ČR „Na kole jen s přilbou“ vstoupil letos do již osmého ročníku. Během uplynulých sedmi let se s cyklohlídkami, jež po celou cyklistickou sezónu předávají užitečné rady ohledně bezpečné jízdy na kole, setkaly desetitisíce cyklistů. Nejinak tomu bude i letos. Během nadcházejícího víkendu se můžete řadu zajímavých informací ze světa cykloturistiky dozvědět v Čenkovicích v Orlických horách.

Jízda na kole má nesporně své kouzlo. Navíc při výletu do hor nám umožňuje poznávat atraktivní lokality, kam bychom pěšky při nejlepší vůli nestihli dorazit. Jízda na kole se příznivě podepisuje na duševní kondici cyklistů. Ti bývají sebevědomější, odolnější vůči stresu, šťastnější, mají menší problémy se zdravým spánkem. A nejen to. Z výzkumu provedeného britskou University of Glasgow vyplývá, že pravidelné holdování cyklistice snižuje riziko vzniku rakoviny o 45 a výskytu kardiovaskulárních chorob o 46 procent. Cyklistika ovšem může mít i stinné stránky. Na kole se dá jezdit rychle, velmi rychle. Nejednou cyklisté úspěšně konkurují svým motorizovaným kolegům. Na rozdíl od nich však v případě kolize nemají možnost spolehnout se na žádný ochranný štít, který by mohl náraz ztlumit. Dopady srážky či pádu z bicyklu tak často bývají až nepříjemně bezprostřední.

Na úvod něco statistických údajů

V roce 2017 zahynulo při dopravních nehodách celkem 44 cyklistů, dalších 353 bylo zraněno těžce a 2 945 lehce. Úrazy se ovšem cyklistům nevyhýbají ani při vyjížďkách do přírody. Své zkušenosti s nimi má i Horská služba. „Každoročně vyjíždíme k několika stovkám případů, kdy se cyklista zranil. V loňském roce jsme zasahovali u 642 nehod cyklistů a dalších 43 případů, kdy potřeboval pomoc koloběžkář. V jejich důsledku utrpěly stovky lidí zranění a bohužel 3 přišli o život,“ uvádí Jiří Brožek, výkonný ředitel Horské služby.

Na kole bezpečně

Co udělat pro to, aby byla jízda na kole bezpečná? Především je třeba se přesvědčit, že jízdní kolo je v řádném technickém stavu a splňuje požadavky na předepsanou povinnou výbavu. Na kolo je třeba usedat zásadně bez alkoholu a naopak s helmou. Cyklisté by měli dbát na svou viditelnost. Ostatní je totiž mohou snadno přehlédnout. To platí nejen na silnicích, ale i na horských či vinných stezkách. Ona i kolize s chodcem může pro oba skončit s vážnými následky. Lze proto doporučit používat oblečení a přilby ve výrazných barvách, přinejmenším alespoň pestře zbarvené doplňky. Vhodnou kombinací fluorescenčních a reflexních materiálů zajistí svou viditelnost pro ostatní za denního světla i za tmy. „Chování cyklistů by mělo být pro všechny, tedy nejen řidiče motorových vozidel, předvídatelné. Cyklista je řidič, byť nemotorového vozidla. Určitě by tedy měl ovládat příslušná pravidla silničního provozu. Cyklisté bohužel nejednou doplatí i na pochybení druhých. Měli by proto pamatovat i na možné chyby ostatních. Předvídavý způsob jízdy se určitě vyplatí,“ upozorňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

V sobotu 12. a neděli 13. května se budete moci s cyklohlídkou setkat v Čenkovicích v Orlických horách. Využijte této možnosti ke krátkému odpočinku. Během něho se můžete dozvědět užitečné informace o tom, jak pečovat o řádný stav jízdního kola, jaká je jeho povinná výbava, jak být viditelný pro ostatní, jaká psaná i nepsaná pravidla dodržovat na silnicích i mimo ně, nakolik může být alkohol za řídítky nebezpečný a také jak vybrat tu správnou helmu. Na webovém portálu projektu www.nakolejensprilbou.cz pak na vás čeká celá řada dalších zajímavých informací.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky cyklistika, kolo, projekt, přilba, cyklista, Čenkovice, Orlické hory, Horská služba České republiky, University of Glasgow, Jiří Brožek, Roman Budský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečná a zdravá cykloturistika s projektem Na kole jen s přilbou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.