Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Archeologové našli u Opočna pravěká sídliště i hroby

Archeologové v trase budoucího obchvatu Opočna na Rychnovsku objevili pravěké osídlení i hroby. Dvě sídliště předběžně datují do doby bronzové, jeden hrob do pozdní doby kamenné a druhý do 4. století našeho letopočtu. ČTK to řekla archeoložka rychnovského muzea Martina Beková. Archeologové od března postupně pracovali na třech různých místech budoucího obchvatu.

"Obě sídliště patří kultuře popelnicových polí. Lze je předběžně datovat do doby okolo 1000 před naším letopočtem," řekla ČTK Beková.

Za pozoruhodné označila dva hroby, které na staveništi silnice se svým týmem objevila. Jeden starší by měl patřit kultuře se šňůrovou keramikou z doby kolem roku 2000 před naším letopočtem a druhý žárový do začátku éry stěhování národů, tedy přibližně do 4. století našeho letopočtu. Nálezy archeologové stále analyzují.

"Pokud se potvrdí, že žárový hrob pochází z pozdní doby římské nebo z počátku stěhování národů, bude to senzace. V Podorlicku by šlo o teprve druhý nález z tohoto období," řekla ČTK Beková. První byl před sedmi lety objeven asi 50 metrů od současného nálezu žárového hrobu. Podle Bekové by to mohlo znamenat, že oba byly součástí "rozvolněné nekropole" z počátku doby stěhování národů. "To by bylo v regionu skutečně unikátní. Na konečné závěry si ale musíme ještě počkat," řekla ČTK Beková.

Opočensko patří v Podorlicku k jedné ze dvou významných sídelních oblastí zemědělského pravěku. Druhá je v okolí Kostelce nad Orlicí.

První etapa obchvatu třítisícového Opočna začala začátkem dubna. Obchvat je přeložkou silnice druhé třídy číslo 298, která zatím vede centrem města. Budovaná severní část obchvatu je dlouhá 2,16 kilometru a začne na kruhovém objezdu, který vznikne na křižovatce silnic vedoucích z Opočna na Bohuslavice a České Meziříčí. Za městem se napojí na silnici II/298 vedoucí na Dobrušku. Letos jde o významnou stavbou krajské silniční sítě. Hotová by měla být do srpna 2020 a celkem přijde na 145 milionů korun.

Autoři | Foto Karelj – Vlastní dílo, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11200328

Štítky ČR, archeologie, stavby, Rychnovsko, Opočno, sídliště, Martina Beková, Stěhování národů, silnice, okres Rychnov nad Kněžnou, Podorlicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové našli u Opočna pravěká sídliště i hroby  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.