Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Orlických horách hořelo 2,5 ha lesa, povoláni byli i hasiči z Polska

U Olešnice v Orlických horách včera odpoledne vzplál mladý les na ploše asi 2,5 hektaru. Hasiči požár dostali pod kontrolu po dvou a půl hodinách a zcela zlikvidovali za další dvě hodiny. S požárem bojovalo osm jednotek hasičů z Čech a tři jednotky hasičů z Polska. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř. Vzniklá škoda je asi 10 tisíc korun. "Do nedělního rána ještě bude na požářiště dohlížet jednotka místních hasičů," řekla ČTK mluvčí hradeckých krajských hasičů Martina Götzová.

Včera odpoledne na východě Čech vzplál les také v Bystrém na Svitavsku. K uhašení asi půl hektaru lesa tam vyrazilo šest jednotek hasičů. "Velitel zásahu nechal zřídit čerpací stanoviště z nedalekého rybníka. Požár se velmi rychle šířil," uvedli hasiči. Oheň vznikl ze špatně uhašených ohnisek po dopoledním pálení klestí. "Vyšetřovatelka hasičů udělila okamžitě pokutu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 50.000 korun," uvedla mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková. Dodala, že v sobotu hasiči v kraji likvidovali v přírodě tři požáry. V sousedním hradeckém kraji takových požárů bylo od pátku čtrnáct.

Požár lesa u Olešnice na ploše zhruba 70 krát 350 metrů dostali hasiči nahlášený po 13:30. "Lokalizace požáru byla asi v 16:00. Hasiči budou na místě ještě asi dvě až tři hodiny. Oheň se dostal i pod povrch do kořenového systému, a vše tak musí prolít vodou," uvedla mluvčí po 16:00. Likvidaci požáru hasiči oznámili před 18:00.

Les vzplál v těžko přístupném místě směrem od Olešnice k česko-polským hranicím. Pro dopravu vody k hořícímu lesu si hasiči zřídili tři čerpací stanoviště. "Příčina ohně je v šetření. Požár je bez zranění," uvedla mluvčí.

Kvůli přetrvávajícímu nedostatku srážek hrozí v Česku vznik požárů, varovali ve včera vydané výstraze meteorologové. Nízký stupeň nebezpečí požáru platí pro všechny kraje kromě Moravskoslezského. Meteorologové doporučují nerozdělávat oheň v lese, nevypalovat trávu a neodhazovat nedopalky. Nárůst nebezpečí vzniku a šíření požárů se očekává v úterý, kdy začne foukat čerstvý jihovýchodní vítr, uvedli.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, Polsko, požár, lesy, Rychnovsko, Svitavsko, les, Orlické hory, Olešnice v Orlických horách, Česko, okres Svitavy, Bystrý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Orlických horách hořelo 2,5 ha lesa, povoláni byli i hasiči z Polska  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.