Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Krkonoších v příštích letech zmapují podzemí hor

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) ve spolupráci s albeřickým spolkem České speleologické společnosti a dalšími odbornými institucemi v následujících čtyřech letech získá podrobný přehled o krkonošském podzemí. Projekt Inventarizace krasových jevů v regionu Krkonoš za více než 18 milionů korun začal na jaře a je rozdělen do čtyř okruhů. Většina peněz bude z Operačního programu životní prostředí.

Projekt se týká pouze krasových jevů, nikoli historických důlních děl. „Znalosti o tom, kde jeskyně jsou a kolik jich je, jsou dobré, ale mnoho nevíme o jeskyních jako takových,“ řekl náměstek ředitele Správy KRNAP Václav Jansa. Na území Krkonoš je asi 80 jeskyní.vTěch velkých, kterých se budou týkat nejrozsáhlejší aktivity, je do deseti. Například jde o Albeřickou jeskyni, Celní či Krakonošovu," řekl Jansa. Převážná většina je podle něj v oblasti Svobody nad Úpou, Maršova a Albeřic.

Zatímco v první fázi si vědci v terénu ujasní, jaké krasové jevy v Krkonoších vůbec jsou, zabezpečí vstupy do jeskyní a opráší výsledky starých průzkumů, druhý okruh prací bude ryze speleologický. Vzniknou i nové mapy a podrobná dokumentace. „Součástí těchto praktických prací je i čerpací zkouška v podzemních jezerech Albeřické jeskyně a průzkumné sondy hloubené do jeskynních sedimentů,“ uvedl mluvčí parku Radek Drahný. Třetí okruh bádání bude nejnáročnější. „Týká se geologie vybraných jeskyní a výzkumu krápníkové výzdoby a jeskynních sedimentů v nich. Tato část výzkumu by měla odpovědět na otázku, proč jsou jeskyně v těch místech, kde jsou, a na jakých geologických strukturách vznikají,“ uvedl Drahný.

Čtvrtým okruhem prací bude popularizace výsledků, jejímž vrcholem bude Albeřická jeskyně zobrazená v 3D modelu. „Žádná z krkonošských jeskyní není bohužel vhodná k tomu, aby byla zpřístupněna veřejnosti,“ řekl Jansa.

Radko Tásler z albeřické speleologické společnosti, která je hlavním dodavatelem prací, zkoumá podzemí Krkonoš 40 let. „Čtyři roky budou trvat práce v terénu, další půl rok se to bude zpracovávat," řekl Tásler. V Krkonoších je vysoká koncentrace krasových jevů, především jeskyní, ponorů, krasových kanálů a drobných dutin. I když jsou Krkonoše jednou z nejprobádanějších oblastí ČR, o krkonošském krasu se toho moc neví, tyto jevy nebyly nikdy komplexně prozkoumány.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky jeskyně, KRNAP, průzkum, Krkonoše, Krkonošský národní park, Václav Jansa, Česká speleologická společnost, Operační program Životní prostředí, Radko Tásler, Správa Krkonošského národního parku, Česko, Svoboda nad Úpou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších v příštích letech zmapují podzemí hor  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.