Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Janských Lázních začala stavba horkovodu a silnice za 160 milionů korun

V krkonošském středisku Janské Lázně na Trutnovsku oficiálně začala rozsáhlá investice za více než 160 milionů korun do výměny parovodu, výměny kanalizace a vodovodů a opravy silnice přes centrum města. Finančně nejnáročnější část připadá na společnost ČEZ Teplárenská, která do výměny starých parovodních rozvodů za horkovodní vloží zhruba 100 milionů korun. ČTK to řekla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Stavební ruch ve městě s více než 700 stálými obyvateli potrvá do konce příštího roku. Podle starosty Janských Lázní Jiřího Hradeckého (Volba pro město Janské Lázně) je stavba největší investicí ve městě v novodobé historii.

Teplárenská investice zahrnuje především výměnu čtyř kilometrů parovodních rozvodů za horkovodní, rekonstrukci hlavní výměníkové stanice a úpravu výměníkových stanic u odběratelů. Stavbaři také zrekonstruují záložní plynové kotelny. Výměna parovodu se dotkne 43 objektů, z nichž 16 patří Státním léčebným lázním Janské Lázně. Vše by mělo být hotovo do září 2020. "Přechod z páry na horkou vodu znamená snížení ztrát tepelné energie, což vede k nižší spotřebě paliva, snížení emisí a zlepšení životního prostředí," uvedla Beránková.

Centrum lázní se dočká i opravy silnice, která dnes připomíná tankodrom. "O opravu silnice usilujeme přes 20 let. Pořád to ale vázlo na rekonstrukci parovodu," řekl starosta. Silnici opraví Královéhradecký kraj. Náklady hejtmanství odhaduje na 44 milionů korun. Půjde o úsek od odbočky k dětské léčebně Vesna přes kolonádu v Janských Lázních k parkovišti pod lanovkou na Černou horu. Letos by silničáři měli opravit úsek ke kolonádě, příští rok zbytek.

Město Janské Lázně při výměně parovodu opraví chodníky a veřejné osvětlení přibližně za pět milionů korun. Na část investice město podle starosty získalo dotaci. Rozkopání silnic pro horkovod využijí také Vodovody a kanalizace Trutnov pro výměnu kanalizace a vodovodu s nákladem kolem 15 milionů korun.

Výkopové práce omezí dopravu v centru města, kam je však již nyní vjezd povolen pouze dopravní obsluze a na povolení městského úřadu. Návštěvníků lanovky na Černou horu a černohorského sportovního areálu se stezkou v korunách stromů se dopravní omezení nijak nedotknou, protože hlavní silnice ze Svobody nad Úpou přes Janské Lázně do Černého Dolu bude nadále průjezdná bez omezení.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, energie, správa, ČEZ Teplárenská, Janské Lázně, silnice, investice, kanalizace, ČEZ, okres Trutnov, Černá hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Janských Lázních začala stavba horkovodu a silnice za 160 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.