Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Expedice Monoxylon poveze přes moře pšenici i sopečné sklo

Přípravy na mezinárodní expedici Monoxylon III, která má přispět k poznání šíření raných zemědělských kultur ve Středomoří, vrcholí. Královéhradečtí experimentální archeologové a další milovníci historie vyrazí v devítimetrovém člunu vydlabaném z jednoho kusu kmene z pevninského Řecka na Krétu koncem května. ČTK to řekl mluvčí akce Jiří Junek. Expedice naváže na námořní výpravy hradeckých experimentálních archeologů v dlabaných člunech z let 1995 a 1998.

"Průměrný věk máme 43,7 let. Z toho jasně vyplývá, že většina posádky se opakuje, účastnila se expedice před 20 lety. Co se týče profesí, tak hodně přes polovinu jsou to lidé nějak spjati s historií nebo učitelstvím. Účastní se třeba šest archeologů a šest učitelů," řekl ČTK Junek. Nejvíce účastníků expedice je z Královéhradeckého a pak z Pardubického kraje. "Měl by jet také jeden Řek, Slovák a dva Slovinci," řekl ČTK Junek.

Automobil s člunem by podle něj měl vyrazit z ČR přes Itálii do Řecka v neděli 19. května. Česká část posádky odlétne do Řecka v pátek 24. května a následující den by měla začít samotná expedice. V cíli na Krétě by mohla být 15. června.

Junek ČTK řekl, že nepůjde o žádnou výletní plavbu. Při pádlování by se měli ve člunu střídat dvě jedenáctičlenné posádky. Za příznivých podmínek by si mohla posádka vypomoci jednoduchou plachtou. Součástí experimentu má být i přeprava nákladu, který dávní kolonizátoři Středomoří mohli mít. "Budeme převážet pšenici jednozrnku a dvouzrnku a obsidián (přírodní sopečné sklo). Protože šlo o zemědělskou kolonizaci, jedná se i o domácím zvířeti, například ovci," řekl ČTK Junek.

Expedice využije člun, na kterém plula ve Středomoří před dvaceti lety. Doznal ale značných změn. Po odebrání dřevní hmoty ze dna trupu a po provedení dalších úprav je teď člun rychlejší, běžná rychlost plavidla je mezi čtyřmi a pěti kilometry v hodině. Loni byl monoxyl (plavidlo vydlabané z jednoho kusu kmene) několikrát testován na Labi a také na přehradní nádrži Rozkoš na Náchodsku. Organizátorský tým také podnikl zkušební plavbu po trase expedice a navázala kontakt s místními samosprávami ostrovů. Před odjezdem do Řecka chce posádka ještě jednou vyzkoušet člun na Rozkoši a při prezentaci expedice v centru Prahy.

Trasa expedice Monoxylon III povede z řeckého poloostrova Attika přes řetězec ostrovů na ostrov Mélos, na kterém se v minulosti těžil obsidián, a odtud dál přes ostrov Santorini na Krétu. Plavidlo, jehož předlohou se stal 8000 let starý neolitický člun, který byl v roce 1994 objeven v jezeře Bracciano u Říma, bude mít doprovodnou moderní loď.

Rozpočet akce je 1,4 milionu korun, v této částce je zahrnuta přeprava člunu a posádky, doprovodné plavidlo včetně nákladů na knihu a dokumentární film, které by měly z expedice vzniknout. Expedici bude doplňovat kameraman a kapitán doprovodné lodě.

Trasa expedice Monoxylon II v roce 1998 vedla západním Středomořím a téměř výhradně se držela pobřeží. Její členové urazili v devítimetrovém člunu 800 kilometrů. Členové první expedice v roce 1995 přepádlovali 300 kilometrů přes ostrovy napříč Egejským mořem na člunu o délce šest metrů.

Autoři | Foto Město Hradec Králové

Štítky ČR, Řecko, archeologie, věda, zajímavosti, expedice, Monoxylon, FOTO, Jiří Junek, Středomoří, Kréta, pšenice, sklo, moře, Itálie, Česko, Česká tisková kancelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expedice Monoxylon poveze přes moře pšenici i sopečné sklo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.