Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Hodnota nových staveb v hradeckém kraji loni klesla o pětinu

Orientační hodnota staveb, na které úřady v Královéhradeckém kraji loni vydaly stavební povolení, klesla o 19 procent na 16,8 miliardy korun z předloňských rekordních 20,7 miliardy korun. Hradecký kraj se tak loni zařadil mezi sedm českých krajů s poklesem hodnoty povolených staveb. V celé ČR hodnota povolených staveb vzrostla o 1,5 procenta na 358 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila hradecká pobočka Českého statistického úřadu.

Samotný počet vydaných stavebních povolení v hradeckém kraji loni meziročně klesl jen o jedno procento na povolených 3948 staveb. V porovnání s vyšším poklesem celkové hodnoty staveb to znamená, že investoři začali pořizovat méně nákladné stavby. Průměrná hodnota připadající na jedno stavební povolení klesla na 4,26 milionu korun z předloňských 5,2 milionu korun. V celé zemi počet vydaných stavebních povolení klesl o čtyři procenta na 81.174.

Jedním z největších investorů je Královéhradecký kraj. Hejtmanství loni v září oznámilo, že kraj hodlá v následujících čtyřech letech investovat či zahájit investice zhruba za 9,6 miliardy korun. Hlavními investicemi budou výstavba a rekonstrukce nemocnic, opravy silnic a výstavba průmyslové zóny Kvasiny - Solnice na Rychnovsku. Letos hodlá kraj do oprav a staveb silnic investovat rekordních 1,5 miliardy korun. Další jednu miliardu chce investovat do svých silnic prvních tříd v kraji Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Stavební povolení loni získal úsek dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic. Vlastní stavba dálnice v délce 15,5 kilometru za 2,7 miliardy korun začala letos v únoru. Stavba navazujícího sedmikilometrového úseku do Jaroměře za 1,5 miliardy korun trvá od loňského května. Vše by mělo být hotovo v roce 2022.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, ČSÚ, 2018, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, stavební povolení, silnice, Český statistický úřad, Česko, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodnota nových staveb v hradeckém kraji loni klesla o pětinu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.