Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mrazy nadělaly ovocnářům zatím jen lokální škody na peckovinách

Nynější ochlazení s nočními mrazy kolem minus dvou stupňů zatím nadělalo na ovocných stromech v sadech jen lokální škody. Místy byly zasaženy výsadby meruněk, broskví a třešní, a to například v severních a středních Čechách. Ovocné stromy letos kvetou přibližně o dva týdny dříve než obvykle, řekl to dnes předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

„Škody zatím neumíme odhadnout, ale jsou velmi lokálního a marginálního charakteru. Morava, kde jsou odkvetlé meruňky a riziko bylo největší, byla prakticky bez mrazů," řekl Ludvík. Další vlna nočních mrazů by podle meteorologů měla přijít v polovině příštího týdne. „Ještě pět týdnů budou ovocnáři kvůli mrazům v obavách," řekl Ludvík.

Naposledy zničily jarní mrazy úrodu ovoce v roce 2017, kdy poslední vlna mrazů udeřila 10. května. Sklizeň se tehdy propadla na hluboce podprůměrných 119 310 tun a byla druhou nejnižší sklizní od roku 1990 na území Česka. Ztráty na tržbách ovocnáři tehdy vyčíslili na půl miliardy korun.

Nižší sklizeň ovoce než v roce 2017 byla v novodobé historii českého ovocnářství jen v roce 2011, kdy se sklidilo 101 249 tun ovoce. Důvodem tehdejšího propadu byly také mrazy. Mrazy významně poškodily české ovocnáře i v roce 2016, kdy ztráty na tržbách byly kolem 400 milionů korun. Za škody z mrazů z let 2016 a 2017 dostali ovocnáři od státu kompenzace dohromady 165 milionů korun.

Obrana ovocných sadů před mrazy je omezená. Používají se například protimrazové závlahy, parafinové svíce, pálení klestí a slámy či promíchávání vzduchu pomocí ventilátorů nebo vrtulníků. Možnosti komerčního pojištění proti mrazům jsou kvůli velké rizikovosti velmi omezené.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ovoce, úroda, půda, obchod, mráz, Česko, Středočeský kraj, Morava

Mrazy nadělaly ovocnářům zatím jen lokální škody na peckovinách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.