Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Maso dodané do Chlumce nad Cidlinou nebylo zdravotně závadné, tvrdí firma

Firma Bidfood Czech Republic, do jejíhož skladu v Chlumci nad Cidlinou putovala jedna ze dvou zásilek kuřecího masa z Polska se salmonelou, uvedla, že nejde o zdravotně závadnou potravinu. K tomuto názoru došla na základě legislativy Evropské unie.

Zástupci firmy tvrdí, že v čerstvém drůbežím mase je nepřípustná přítomnost salmonelly typhimurium a salmonelly enteritidis. „V daném výrobku byla však prokázána salmonella infantis, která je z výše uvedené legislativy přípustná. Z toho vyplývá, že tato zásilka z hlediska zdravotní nezávadnosti vyhovuje legislativě evropského společenství," uvedla společnost v tiskovém prohlášení. Veterináři ale přesný název bakterie neuvedli.

Přesto podle Tomáše Potůčka, Bidfood své odběratele upozornil a nabídl jim možnost vrácení dodávky masa, v případě, že si ji například zmrazili.

PSALI JSME: Do Hradce se dostalo další polské kuřecí maso se salmonelou 

Do skladu firmy v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku přišla od polského výrobce 28. března 300 kilogramová zásilka kuřecích prsních řízků bez kosti a bez kůže s datem použitelnosti 3. dubna 2019. Firma uvedla, že v ten den veterináři odebrali vzorky masa. Den po uplynutí data použitelnosti obdržela společnost Bidfood prostřednictvím datové schránky od veterinářů výzvu k doložení sledovatelnosti zásilky kuřecího masa. Firma tedy podle pokynu do 9. dubna doložila doklady o nákupu a další distribuci.

„Vzhledem k prošlému datu spotřeby v našich skladech maso ze zmíněné zásilky není a podle našich informací se nevyskytuje ani u našich odběratelů. Vše bylo spotřebováno před uplynutím data spotřeby. Naše společnost a ani naši odběratelé nemají informace o jakýchkoli zdravotních potížích konečných spotřebitelů," uvedl Potůček.

Do Česka se podle veterinářů v poslední době dostaly dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali. Druhá zásilka kuřecích chlazených čtvrtek podle veterinářů putovala do Hradce Králové a dostala se poté do stravovacích zařízení v Pardubicích. Státní veterinární správa uvedla, že nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Polsko, potraviny, zdraví, kuřecí, Bidfood, Královéhradecký kraj, Chlumec nad Cidlinou, salmonelóza, maso, kuřecí maso, Bidfood Czech Republic, Evropská unie, Hradec Králové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maso dodané do Chlumce nad Cidlinou nebylo zdravotně závadné, tvrdí firma  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.