Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čeští a polští hasiči zachraňovali turisty z lanovky na Sněžku. Naštěstí jen cvičně

Přestože od pondělí lanovka na Sněžku kvůli jarní odstávce nejezdí, je tu nezvykle rušno. Hasiči tu nacvičovali záchranu turistů pro případ, že by se lanovka porouchala. A protože šlo o akci v rámci projektu přeshraniční spolupráce Bezpečné pohraničí, tak se do nácviku zapojili i kolegové z Polska.

Stovka hasičů si vyzkoušela na vlastní kůži scénář s porouchanou lanovkou na nejvyšší českou horu v náročném zimním terénu. „Hasiči, kteří jsou speciálně proškoleni pro činnosti ve výšce a nad volnou hloubkou, obsadili postupně všechny podpěrové sloupy. Odtud se museli dostat až k obsazené kabince a pomocí lan spouštěli zachráněné osoby bezpečně zpět na zem,“ popsala mluvčí hasičů Martina Götzová.

Společný výcvik Čechů a Poláků začal v úterý, kdy se hasiči věnovali teorii. Ve středu se už přesunuli do terénu, na lanovku na Sněžku, ale také na čtyřsedačkovou lanovku Zahrádky.

Projekt Bezpečné pohraničí má za cíl připravit hasiče na řešení krizových situací. Rozpočet projektu na roky 2016 až 2019 je necelých osm milionu eur, z toho jeden milion eur je rozpočet pro Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje. 

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky HZS ČR, hasiči, Sněžka, lanovka, Polsko, lanová dráha, projekt, Hasičský záchranný sbor

Čeští a polští hasiči zachraňovali turisty z lanovky na Sněžku. Naštěstí jen cvičně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.