Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Přes 640 tun kalů z ČOV putovalo na pole u Trutnova, padla za to pokuta 125 tisíc korun

Za vyvezení přibližně 640 tun kalů z ČOV na pole u Trutnova padla pokuta 125 tisíc korun. Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) ji uložili společnosti SETRA, spol. s r.o. Firma se proti sankci neodvolala a finanční postih tak v březnu nabyl právní moci.

Podkladem pro zahájení řízení byly inspektorům ČIŽP výsledky kontroly společnosti SETRA  z listopadu loňského roku. Tehdy se v obci Vlčice zabývali zápachem při obhospodařování polí. Inspekce měla ale i informace a doklady od vodárenské společností, která byla původcem kalů.

„SETRA, přestože neprováděla žádnou úpravu převzatých kalů, zpracovala v roce 2018 pro svého odběratele dokument „Program použití kalů na zemědělskou půdu“. Na základě toho je v období srpen – říjen 2018 předala fyzické osobě, která ale nebyla oprávněná k jejich převzetí, k přímé aplikaci na zemědělskou půdu. Kaly byly umístěny volně na orné půdě bez jakéhokoliv zabezpečení vůči úniku do životního prostředí,“ řekl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Přitěžující okolností při stanovení pokuty byla pro inspektory podle Trávníčka skutečnost, že společnost SETRA spáchala už v minulosti přestupky v oblasti nakládání s čistírenskými kaly. Naposledy v roce 2018, kdy byla inspekcí uložena pravomocná pokuta 70 tisíc korun.

„Společnost SETRA, spol. s r.o. se proti rozhodnutí ČIŽP neodvolala. Sankce 125 tisíc korun nabyla právní moci 19. března 2019,“ uzavřel Trávníček.

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky ČIŽP, inspekce, kontrola, pokuta, Trutnovsko, Česká inspekce životního prostředí, Trutnov, Setra, půda, Vlčice, Kaly

Přes 640 tun kalů z ČOV putovalo na pole u Trutnova, padla za to pokuta 125 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.