Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Královéhradecký kraj loni rekordně investoval, rozpočet skončil plusem

Královéhradecký kraj loni zvýšil investice meziročně o 47 procent na dosud nejvyšších 2,37 miliardy korun. Rozpočet kraje loni skončil přebytkem 145 milionů korun při příjmech 13,62 miliardy korun a výdajích 13,48 miliardy korun. Z výsledku loňského hospodaření kraj letos splatil poslední úvěr a od začátku dubna hospodaří bez dluhů, řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

V kladných číslech rozpočet kraje trvale končí od roku 2013. V roce 2017 přebytek činil 672 milionů korun, v roce 2016 kladné saldo dosáhlo 819 milionů korun. Za posledních deset let kraj postupně splatil úvěry ve výši 1,4 miliardy korun.

Po celkovém finančním vypořádání loňského roku zbylo kraji k volnému použití v letošním roce 362 milionů korun. Z nich 85 milionů korun kraj dal na splacení půjček. „Sto milionů přidáváme na modernizaci a dostavbu náchodské nemocnice. Zbylé peníze chceme investovat hlavně do oprav a staveb silnic za téměř 65 milionů korun, do ZOO Dvůr Králové a dále například do školství či do kultury," uvedl k rozdělení přebytku radní pro finance Rudolf Cogan (Starostové a Východočeši).

Významných 1,1 miliardy korun kraj loni investoval do oprav a staveb silnic. Letos má v plánu investice do silnic za 1,5 miliardy korun. Podle náměstka hejtmana pro dopravu Martina Červíčka (ODS) je 50 procent krajských silnic v havarijním stavu. Zlepšení lze podle něj zajistit jen tím, že kraj bude minimálně dalších osm až deset let v nynějším trendu investic pokračovat.

Více než 140 milionů korun kraj loni vložil do rozvoje průmyslových zón Kvasiny-Solnice a Vrchlabí. U budování čtyřicetihektarové průmyslové zóny u Solnice kraj postoupil natolik, že nedávno požádal o vydání územního rozhodnutí na stavbu inženýrských sítí v zóně. Z loni zahájené více než miliardové přestavby nemocnice Náchod kraj zaplatil 135 milionů korun.

Kraj loni dal stovky milionů do modernizací středních škol. Například dokončil stomilionovou rekonstrukci školního statku Zemědělské akademie a Gymnázia v Hořicích na Jičínsku. Ve Velkém Poříčí na Náchodsku kraj za téměř 80 milionů korun vybudoval centrum pro výuku polygrafických oborů. Zdravotnická škola v Hradci Králové získala nové odborné učebny a laboratoře za 27 milionů korun.

Letos kraj po první úpravě rozpočtu zatím počítá s výdaji 15,8 miliardy korun a rozpočtovým schodkem 2,8 miliardy korun. Vyrovnat jej chce především z ušetřených peněz a z budoucího úvěru 400 milionů korun na přestavbu nemocnice Náchod. U ní letos počítá s výdajem přes 700 milionů korun. Investice by měly celkem letos dosáhnout 3,6 miliardy korun.

Autoři

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, 2018, Královéhradecký kraj, investice, úvěr, Oblastní nemocnice Náchod, ZOO Dvůr Králové, Rudolf Cogan, Martin Červíček, Starostové a nezávislí, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj loni rekordně investoval, rozpočet skončil plusem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.