Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Svoz bioodpadu na Královéhradecku zajišťují města již řadu let. Objem odvezeného odpadu roste

Třídění biologického rozložitelného odpadu a kompostování v Královéhradeckém kraji podporuje již několik let řada měst a obcí. Objem sebraného bioodpadu rok od roku roste. Od začátku dubna mají obce povinnost zajišťovat svoz rostlinné biomasy celoročně.

Hradec zajišťuje svoz bioodpadu od roku 2015 v režimu jednou týdně v období duben až listopad. „Na základě žádostí a podnětů občanů se město rozhodlo od roku 2018 zavést svoz rostlinné biomasy celoročně," řekl mluvčí královéhradeckého magistrátu Petr Vinklář.

Roční produkce biologicky rozložitelného odpadu je v krajském městě zhruba 7500 tun, radnice za jeho svoz a likvidaci platí asi 16 milionů korun ročně. „V období od prosince do března probíhá svoz v intervalu jednou za měsíc, jelikož v zimním období je produkce biologicky rozložitelných odpadů nižší a jsou i jiné klimatické podmínky. V lednovém termínu probíhá současně svoz vánočních stromků," řekl Vinklář. Lidé za tuto službu platí v úhradách za svozu komunálního odpadu, základní taxa za popelnice je v Hradci Králové na 500 korunách.

Ve stejném režimu platí lidé i v dalších městech

Sedmnáctitisícový Jičín má základní taxu za popelnice 492 korun. Tam začal svoz bioodpadu v roce 2014 a nyní mají lidé k dispozici 1150 nádob. Za rok 2018 tam technické služby vybraly 1132 tun bioodpadu. „Lidé si tuto službu oblíbili. Všechno kompostujeme v městské kompostárně. Svoz provádíme od 1. dubna do konce listopadu podle klimatických podmínek, přes zimu mohou občané biologický materiál odkládat do sběrného dvora anebo v komunitní kompostárně," uvedl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš. Město o vyvážení nádob v zimě prozatím neuvažuje. „Co se týká problémů, tak snad jen to, že lidé někdy nádoby zbytečně přeplňují," dodal Jireš.

Podle mluvčí náchodské radnice Niny Adlof objem sebraného bioodpadu narůstá, což se promítá i do rostoucích nákladů města. „Pozitivem je to, že ubylo kouře při spalování trávy a listí," řekla Adlof. Také ve dvacetitisícovém Náchodě platí za svoz biomasy v jednom balíku s ostatním odpadem. V Náchodě je poplatek 450 korun. Podmínkou je ale zaplatit do konce února, při pozdější úhradě cena roste až na 650 korun za osobu.

Náchod zavedl celoroční svoz nádob s bioodpadem před sedmi lety, později byla služba rozšířena o svoz velkoobjemového rostlinného odpadu. Technické služby, které ve městě svoz odpadu zajišťují, půjčují více než 400 domácích kompostérů pro využití bioodpadu v domácnostech. Lidé mají také celoročně možnost odevzdávat bioodpad ve sběrném dvoře.

Jednatřicetitisícový Trutnov od dubna zavedl nový systém třídění a svozu bioodpadu. Lidé z rodinných domků mají nově možnost třídit bioodpad zdarma do zvláštních popelnic. Dosud si ti, kteří chtěli biologický odpad třídit, museli koupit zvláštní popelnici a za její vyvážení městským technickým službám zaplatit roční poplatek 650 korun. Zdarma mohli bioodpad odevzdat ve sběrném dvoře. Základní taxa za svoz odpadu činí pro dospělého 480 korun za rok.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky odpad, odvod, BIO, kompost, Hradec, biologicky rozložitelný odpad, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, biomasa, Náchod

Svoz bioodpadu na Královéhradecku zajišťují města již řadu let. Objem odvezeného odpadu roste  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.