Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji je většina památek po zimě opět přístupná

V Královéhradeckém kraji o víkendu zahájily turistickou sezonu další památky. Většina z nich je tak po zimní přestávce opět přístupná. V sobotu zahájil sezonu i soukromý zámek v Novém Městě nad Metují na Náchodsku, o víkendu tam zavítaly desítky lidí. Hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu otevřely návštěvníkům své brány 30. března. Výjimkou je barokní hospitál Kuks, který zahájil sezonu již o týden dříve.

„V sobotu 6. dubna jsme měli 52 návštěvníků, dnes by to mělo být podobné, takže očekáváme, že za celý víkend by mělo přijít něco málo přes sto osob. Když to srovnáme s loňským zahájením sezony, tak tehdy to bylo silnější. Určitě se do toho promítlo, že otevření zámku tehdy vyšlo na prodloužený velikonoční víkend," řekl dnes správce novoměstského zámku Ondřej Daněk.

Vyšší zájem návštěvníků očekává v sobotu 13. dubna, kdy ve spolupráci s městem pořádá zámek akci Brány města dokořán. Program bude v areálu zámku i na nedalekém náměstí. „Nabídneme výstavy, trhy a další atrakce. Hlavním začátkem sezony bude tak příští sobota," řekl Daněk.

Zámek v Novém Městě patří potomkům šlechtického rodu Bartoňů-Dobenínů. Jednou z novinek pro začínající sezonu je zpřístupnění dlouhodobě uzavřené části zámecké zahrady, kterou měla pro soukromé účely rodina majitelů. Takzvaná Lipová alej na bývalém obranném valu města bude přístupná od 1. května. V minulém roce jsme za přispění dotace revitalizovali stromy, dodali mobiliář a provedli terénní úpravy. Roky byla tato část zahrady veřejnosti uzavřená," řekl Daněk.

V sobotu 6. dubna otevřel také zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, vlastníkem je Francesco Kinský dal Borgo. Lidé v Královohradeckém kraji mohou o víkendech zavítat také na již dříve otevřené státní zámky Opočno, Náchod, Hrádek u Nechanic nebo Ratibořice. Řada z nich připravila na sezonu novinky. Například zámek Opočno se zapojí do celostátního projektu připomínajícího šlechtické rody, který se letos týká Gallasů a Clam-Gallasů a v Náchodě a v Ratibořicích památkáři připravují významné investice.

Loni si státní zámky v Královéhradeckém kraji prohlédlo 304 tisíc lidí, což bylo meziročně o tři procenta méně. Za nižší návštěvností podle památkářů stála především loňská velká letní vedra, která návštěvě památek nepřejí.

Autoři | Foto hospital-kuks.cz

Štítky památky, turistika, sezona, Královéhradecký kraj, zámek, Nové Město nad Metují, Národní památkový ústav, okres Náchod, Kuks, zima, Náchod, Zámek Opočno, Ratibořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji je většina památek po zimě opět přístupná  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.