Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Otevření nové cyklostezky přilákalo do Vysoké nad Labem stovky lidí

Otevření cyklostezky mezi Hradcem Králové a Vysokou nad Labem dnes přilákalo do sportovního areálu ve Vysoké stovky lidí. K vidění byli i cyklisté v dobových kostýmech na historických bicyklech. Stavba pětikilometrového úseku z královéhradecké Třebše do Vysoké nad Labem začala loni v červnu a vyšla na 30,6 milionu korun. Jde o první zprovozněný úsek cyklostezky Hradec Králové - Pardubice.

„Trvalo sedm let, než se to všechno podniklo. Zaplať pánbůh za to. Odhadujeme, že dnešní akce se zúčastnila asi tisícovka lidí," řekl starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák.

Cyklisté a in-line bruslaři využívají komunikaci už od konce roku, kdy bylo přemostěno slepé rameno Labe. „Již v průběhu stavby bylo vidět, jak se na ni nejen Hradečáci těší, a ještě před samotným otevřením využívali její hotové části. Nyní to pro některé obyvatele Vysoké bude i bezpečné spojení pro cestu na kole do zaměstnání nebo za zábavou do Hradce," uvedla náměstkyně královéhradeckého primátora odpovědná za oblast ekonomiky a dotací Monika Štayrová (ANO).

Cyklostezka vede z hradecké Třebše a končí ve Vysoké nad Labem u tělocvičny. Povrch stezky je asfaltový, šířka je tři metry plus půl metru zpevněné krajnice na každé straně. Součástí je i lávka, která překlenula slepé rameno Labe. Nyní tak mají cyklisté možnost se dostat bezpečně mimo silnice z Vysoké nad Labem přes Hradec Králové až do barokního Kuksu na Trutnovsku. Oblíbená cyklostezka mezi Hradcem a Kuksem je v provozu od roku 2013.

Většinu nákladů pokryla dotace z programu ITI hradecko-pardubické aglomerace. „Výrazně jsme tak ušetřili městský i krajský rozpočet. Hradec Králové přispěl 1,5 milionu korun, Královéhradecký kraj pak 1,8 milionu korun," uvedla Štayrová.

Stavba cyklostezky mezi oběma krajskými městy se chystá několik let a měla by vyjít na více než 170 milionů korun. Další úsek, který by mohl přijít na řadu, je Dříteč - Němčice. „Letos se určitě se stavbou nezačne, možná příští rok," řekl Horák.

Cyklostezka mezi oběma krajskými městy bude součástí mezinárodní Labské stezky, která vede od Severního moře přes Labské pískovce do Polabí.

Autoři | Foto Facebook Cyklostezka Hradubická labská

Štítky rekreace, stavby, cykloturistika, cyklo, Hradec, Pardubice, cyklostezka, Vysoká nad Labem, Hradec Králové, cyklista, Jiří Horák, Monika Štayrová, Labe, ANO 2011, Kuks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevření nové cyklostezky přilákalo do Vysoké nad Labem stovky lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.