Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V kuřecím mase z Polska, které putovalo i do Hradce, objevili veterináři salmonelu

, aktualizováno 2. dubna 2019, 14:58

V 510 kilogramech kuřecích řízků, které putovaly z Polska do Česka, objevila Státní veterinární správa bakterii salmonelu. Maso se mělo dostat do jídelen, restaurací a řeznictví v Hradci Králové, Hořicích na Jičínsku, Chocni a Kolíně.

Státní veterinární správa (SVS) upozornila, že na českém trhu se vyskytla zásilka 510 kilogramů chlazených kuřecích prsních řízků z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely.

„Maso bylo od příjemce zásilky z Nového Bydžova distribuováno k dalším odběratelům, především stravovacím zařízením. Maso již je po datu spotřeby a s největší pravděpodobností tak bylo zkonzumováno. Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má ho v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde jej zakoupil,“ uvedl tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček a dodal: „Ve většině případů se jedná o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou a riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální.“


Podniky, které odebraly maso z uvedené zásilky:

Pod Strání s. r. o.  - restaurace v Hradci Králové

TREFA HOŘICE - jídelna v Hořicích

Vladimír Hrbek - řeznictví v Kolíně

Kadlec Kolín - jídelna v Kolíně

Ing. Jaroslav Dostál - stravovací služby, masná výrobna, prodejna v Chocni


„SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální,“ dodal Vorliček.

Údaje o zajištěném kuřecím mase

Název výrobku: Kuřecí prsní řízky b.k. a b.k.,

Výrobce: DROMICO Sp. z z.o. Sp. K., Kaliszkowice Olobockie 5, 63-510 Mikstat, PL 30183902 WE.

Číslo šarže: 03043

Datum spotřeby: 24. 3. 2019

Velikost šarže: 510 kg

Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu).

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kuřecí, maso, Hradecko, SVS, Polsko, salmonelóza, Hradec Králové, Státní veterinární správa České republiky, kuřecí maso, Kolín, jídelna, Hořice, Choceň, Česko

V kuřecím mase z Polska, které putovalo i do Hradce, objevili veterináři salmonelu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.