Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Královéhradecký kraj dá na stipendia pro mediky 5,5 milionu korun

Zastupitelé Královéhradeckého kraje dnes schválili výdaj 5,5 milionu korun na stipendia pro mediky, kteří se zavážou pracovat po dokončení školy v kraji. Program kraj zavedl v roce 2015 a zatím se mu do zdravotnických zařízení v regionu podařilo získat 82 budoucích lékařů. "Část z nich již jako lékaři pracují. Cílem programu je stabilizovat v kraji lékařský personál," řekl zastupitelům náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

V hradeckém kraji chybějí desítky lékařů různých specializací. Za to, že se medik po vystudování zaváže v daném oboru nejméně tři roky pracovat v kraji, může dostat stipendium až 150 tisíc korun. Podmínkou pro přidělení stipendia není to, že by medik musel nastoupit do krajské nemocnice či jiného zařízení patřícího Královéhradeckému kraji.

Stipendia kraj medikům poskytuje prostřednictvím Zdravotnického nadačního fondu. Krajská dotace nadačnímu fondu ve výši 5,5 milionu korun podpoří stipendijní programy pro akademické roky 2018/2019 a 2019/2020. Program pro aktuální akademický rok by měl fond vyhlásit v následujících dnech.

Fond nabízí stipendia pro 15 lékařských oborů s největším nedostatkem lékařů. Jde například o pediatrii, vnitřní lékařství nebo anesteziologii a intenzivní medicínu. Jeden student může získat stipendium 100 tisíc korun, v případě oborů s akutním nedostatkem lékařů až 150 tisíc korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lékaři, školy, , Královéhradecký kraj, lékař, Aleš Cabicar, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj dá na stipendia pro mediky 5,5 milionu korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.