Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Aquapark v Hradci láká na umělé vlnobití, město ho dotuje miliony

Návštěvnost aquacentra ve stotisícovém Hradci Králové v posledních letech roste a nyní je na úrovni kolem 130 tisíc lidí za rok. Hlavní atrakcí areálu je historické umělé vlnobití z roku 1932. Provoz areálu, který spravuje městská příspěvková organizace Správa nemovitostí, město dotuje. Loni dotace na provoz a opravy činila 11,5 milionu korun, zhruba stejně aquacentrum vybralo na vstupném. Podobně provoz bazénů a akvaparků dotují i jiná města v hradeckém kraji.

Hradecké aquacentrum je součástí areálu městských lázní a krytého padesátimetrového plaveckého bazénu. Městské lázně byly otevřeny již v roce 1933, po rozsáhlé rekonstrukci v roce 1998 v nich vzniklo aquacentrum při zachování původního vzhledu budovy a provozu vlnobití.

Právě vlnobití, jehož mechaniku a pohon si mohou návštěvníci i prohlédnout, je největším lákadlem aquacentra. „Přijíždějí k nám lidé z celé ČR, aby unikátní vlnobití zažili. Děti nejvíce oceňují 82 metrů dlouhý tobogán,“ uvedla ředitelka Správy nemovitostí Jaroslava Bernhardová. Dalšími atrakcemi jsou třicetimetrový bazén s vodními prvky, vířivky, bazén s podvodními masážemi, parní kabiny či sauna. V areálu je i kadeřnictví, pedikúra, manikúra, restaurace a ubytovna.

Dosud nejvyšší návštěvu aquacentrum vykázalo předloni v počtu 131 849 lidí. Loni návštěvnost klesla na necelých 128 tisíc lidí. „Návštěvnost se odvíjí i od počasí, v první polovině roku 2017 byly na horách velice příznivé sněhové podmínky, proto dle očekávání byla návštěvnost trochu nižší,“ uvedla Bernhardová.

Zatím poslední větší změnou v areálu lázní bylo otevření slunné loučky v červenci 2016. Loučka, jejíž vybudování přišlo na šest milionů korun, je propojena s aquacentrem i plaveckým bazénem a loni ji využilo 3500 lidí. Pro Hradečany to je klidné místo v centru města k opalování a relaxování a bezpečné místo pro děti, které zde mají různé atrakce.

Vedení radnice považuje aquacentrum za standard v nabídce aktivního trávení volného času u měst velikosti Hradce. „Dotace na provoz aquacentra je v možnostech městského rozpočtu a není nijak nestandardně vysoká ve srovnání s celou řadou dalších dotací do oblasti komunálních služeb, sportu, kultury nebo vzdělávání,“ uvedla náměstkyně primátora Romana Lišková (HDK).

V Jičíně radnice provoz městského akvacentra dotuje 8,5 milionu korun. „Nejde o malou částku, ale aquacentrum se stalo důležitou součástí života ve městě. Navštěvuje ho široká veřejnost, žáci a studenti, senioři, maminky s dětmi, turisté. Těžko si lze představit nějaké zvýšení cen vstupného. Jde o službu veřejnosti,“ řekl mluvčí radnice Jan Jireš.

Základní vstupné do hradeckého aquacentra ve všední dny odpoledne, o víkendech a svátcích činí pro dospělého 130 korun na hodinu, dvě hodiny jsou za 175 korun a celodenní vstup je za 220 korun. V Jičíně je vstup na 1,5 hodiny za 90 korun, celodenní vstupenka je za 150 korun.

Autoři | Foto SNHK

Štítky aquacentrum, voda, zábava, koupání, Hradec Králové, bazén, lázně, Královéhradecký kraj, Česko, Jičín, Hudební divadlo Karlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aquapark v Hradci láká na umělé vlnobití, město ho dotuje miliony  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.