Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na česko-polské projekty v Královéhradeckém kraji půjde 6,5 milionu eur z evropských fondů

Dalších sedm projektů týkajících se Královéhradeckého kraje získá z programu Interreg V-A Česká republika-Polsko dotaci 6,5 milionu EUR, tedy zhruba 166 milionů korun. Evropské peníze podpoří například vznik cyklotras v okolí Nového Hrádku nebo záchranu hradu Vízmburk.

Celkově program Interreg V-A ČR-Polsko pomůže s realizací 15 projektů z celého podporovaného území.

„Partneři z Královéhradeckého kraje byli při schvalování projektů opět nejúspěšnější, podpořené projekty výrazně napomohou rozvoji cestovního ruchu v našem regionu. Pro české turisty a další zájemce o přírodní a kulturní atraktivity tak budou zpřístupněna další zajímavá místa v blízkém polském příhraničí, naopak polští návštěvníci budou moci objevovat dosud málo známé atraktivity v našem kraji,“ zdůraznil krajský radní Pavel Hečko odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů, dotací a cestovního ruchu.

Okolí Nového Hrádku na Náchodsku se stane pro cyklisty atraktivnější díky projektu „Zlepšení dostupnosti a obnova kulturních aktivit v oblasti polsko-českého pohraničí“. Nové cyklotrasy propojí českou obec a polský Lewin Kłodzki, který navíc vybuduje osvětlení tamní největší atrakce – historického železničního viaduktu.

Česká Skalice a Žďárky chtějí pomocí projektu „Na kole Kladským pomezím“ dobudovat chybějící cyklistickou infrastrukturu a všechny dostupné atrakce více přiblížit návštěvníkům, především z řad cyklistů.

Svazek měst a obcí Krkonoše se zapojí do projektu „Po stopách regionální výroby a tradice v polsko-českém regionu Jelenohorské kotliny, Jizerských hor a Krkonoš“. Díky němu návštěvníci poznají výrobu tradičních potravin a budou si moci vyzkoušet vlastní dovednosti.

Sdružení pro Vízmburk zachraňující stejnojmenný hrad se účastní projektu "Po stopách společné středověké historie“. Historicky atraktivní stezka spojí Vízmburk a Ząbkowice Śląskie jako centra historických událostí husitských válek. Stezka s 19 zastaveními bude vhodná k několikadenní cestě po památkách. Hrady na obou jejích koncích projdou rekonstrukcí a otevřenou se návštěvníkům.

Propagovat řemeslné tradice regionu chce město Jaroměř s pomocí projektu „Centra tradičních řemesel na cestě Via Fabrilis“. Centra se budou nacházet v památkově chráněných objektech, jedním z nich bude Centrum pro zdobení papíru v Jaroměři.

"Cesta Valdštejnských architektů“ chce lépe využít potenciál památek z doby slavného vojevůdce. Polská strana zpřístupní nádvoří zámku Gorzanów, Jičín upraví část Čestného dvora ve Valdštejnské lodžii. Nová turistická trasa zahrnuje ještě zámky Humprecht a Náchod a muzeum Klodzko.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky EU, ČR, Královéhradecký kraj, projekty, projekt, hrad, Vízmburk, Nový Hrádek, Pavel Hečko, Husitské války, Krkonoše, Jaroměř, okres Náchod

Na česko-polské projekty v Královéhradeckém kraji půjde 6,5 milionu eur z evropských fondů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.