Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Epidemie spalniček v Královéhradeckém kraji na ústupu ještě není

Hygienici v Královéhradeckém kraji letos evidují 34 potvrzených případů onemocnění spalničkami, z toho 24 případů představuje ohnisko v trutnovské pobočce firmy Siemens. Zvýšený výskyt nakažených zaznamenávají hygienici od konce února, od této doby evidují většinu potvrzených případů.

„Před tím to byly jednotlivé případy. Rozhodně nelze říci, že onemocnění v Královéhradeckém je na ústupu nebo za svým vrcholem. Nové případy se stále objevují. Dobíhá inkubační doba, onemocnění se ještě u někoho může projevit. Lze to nazvat epidemií," řekla dnes mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí.

Proto lidé, kteří se dostali s nemocnými do přímého kontaktu jsou doma v karanténě. „Pokud u těchto osob nejsou zjištěny protilátky proti spalničkám, je nutná jejich izolace po dobu 21 dnů od posledního kontaktu s nemocným v domácím prostředí," uvedli na webu hygienici.

Onemocnění se šíří kapénkami a je vysoce nakažlivé. Inkubační doba spalniček, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu po první příznaky, je až 21 dní. Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky.

Hlavním ohniskem nákazy v kraji je trutnovská pobočka německé firmy Siemens v Trutnově, která má provoz také ve Vrchlabí. Do úterý v trutnovské nemocnici, která nemá infekční oddělení, kvůli spalničkám platil zákaz návštěv. „Prvotní zdroj (onemocnění) jsme zatím nenašli," řekla Krejčí.

Situace v trutnovském závodě se podle mluvčí firmy Siemens Mariany Kellerové zlepšila. V závodě pracuje běžně kolem 850 lidí, nyní jede na dvě směny ze tří. Před týdnem v pátek jela jen jedna. Přesto stovky lidí zůstávají stále v domácí karanténě.

Dohromady onemocnělo téměř 30 zaměstnanců, ti prošli nemocnicí, domácím doléčením a lékařskou kontrolou. Někteří už jsou zpátky. „Práce schopných s prokazatelně dostatečnou úrovní protilátek máme 450. V karanténě je stále 310 zaměstnanců. Nabrali jsme testy a u 760 lidí je už máme vyhodnoceny," řekla Kellerová.

Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho, nohy a ruce.

Firma nabízí zaměstnancům, kteří o to mají zájem, očkování. Ve vrchlabském závodě bylo očkováno 51 zaměstnanců. „Stejně budeme postupovat i u zaměstnanců, kteří se budou vracet z karantény," řekla Kellerová. Podle ní je současná situace pro firmu problém. „Závod je postaven tak, aby pracoval na tři směny. Nyní jede ranní a odpolední, noční nikoli. Je to pro nás zásadní. Lidé, kteří pracují, jedou přes čas, což velmi oceňujeme. Ve všech našich sedmi závodech v ČR jde o výjimečnou situaci," uvedla Kellerová. V trutnovské pobočce se vyrábí ovládací prvky pro sofistikovaná průmyslová zařízení.

Autoři | Foto wikipedia.org

Štítky ČR, zdraví, spalničky, Siemens, Královéhradecký kraj, nemoc, karanténa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie spalniček v Královéhradeckém kraji na ústupu ještě není  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.