Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Návrh referenda v Hronově na Náchodsku je podle soudu v pořádku

Referendum v Hronově na Náchodsku o výstavbě nového městského úřadu a prodeji městského majetku je znovu ve hře. Krajský soud v Hradci Králové totiž včera rozhodl, že návrh na konání místního referenda je v pořádku. Zákon o místním referendu nyní ukládá radě města předložit návrh k projednání zastupitelstvu na nejbližším zasedání.

„V řízení bylo posuzováno, zda návrh na konání místního referenda splňuje požadavky a obsahuje všechny náležitosti stanovené v zákoně o místním referendu. Soud rozhodl, že návrh nemá nedostatky,“ uvedl mluvčí krajského soudu Jiří Kulhánek. Rozhodnutí je pravomocné. Proti rozhodnutí je přípustná už jen kasační stížnost, o které rozhoduje Nejvyšší správní soud.

Pokud nyní zastupitelé nezjistí žádnou překážku pro konání místního referenda, plebiscit zastupitelstvo vypíše. „Zastupitelstvo návrh projedná a rozhodne,“ řekla starostka Hronova Hana Nedvědová (Patrioti).

Případ se dostal ke krajskému soudu proto, že přípravný výbor pro referendum nesouhlasil se stanoviskem města. „Výbor podal městu návrh na konání místního referenda, město posoudilo návrh jako vadný a vyzvalo výbor k doplnění návrhu. Přípravný výbor byl ale toho názoru, že návrh je v pořádku a požádal soud o posouzení návrhu na konání referenda,“ řekl Kulhánek.

Referendum navržené opozicí je reakcí na únorové rozhodnutí městských zastupitelů, kteří odhlasovali padesátimilionový úvěr na dostavbu úřadu i záměr prodeje dvou radničních budov na náměstí na lukrativních parcelách. Opozice je však proti rozprodeji městského majetku a dala by přednost opravě stávajících objektů radnice.

I když město v polovině dubna od stavby nového městského úřadu ustoupilo kvůli příliš vysoké nabídce stavby jediným do výběrového řízení přihlášeným zájemcem, projektu se radnice podle informací nevzdá. Město připravuje stavbu čtyři roky a za projekty zaplatilo už dva miliony korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, referendum, spor, městský úřad, Hronov, okres Náchod, Krajský soud v Hradci Králové, Jiří Kulhánek, Nejvyšší správní soud České republiky, Hana Nedvědová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrh referenda v Hronově na Náchodsku je podle soudu v pořádku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.