Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Královéhradecký kraj na stipendia přilákal přes 60 lékařů

Královéhradeckému kraji se zatím prostřednictvím stipendijního programu pro mediky podařilo do zdravotnictví získat přes 60 mladých lékařů. Program, který kraj zavedl v roce 2015, bude pokračovat i letos. Kraj počítá, že letos na stipendia vydá 5,5 milionu korun. Za to, že se medik po vystudování zaváže v daném oboru nejméně tři roky pracovat v kraji, může dostat stipendium až 150 tisíc korun. V hradeckém kraji chybějí desítky lékařů různých specializací.

„Díky stipendijním programům jsme schopni alespoň částečně stabilizovat personální situaci v krajských i ostatních lůžkových zdravotnických zařízeních," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví a předseda správní rady fondu Aleš Cabicar (TOP 09).

Stipendia kraj medikům poskytuje prostřednictvím Zdravotnického nadačního fondu. Krajská dotace nadačnímu fondu ve výši 5,5 milionu korun podpoří stipendijní programy pro akademické roky 2018/2019 a 2019/2020. Definitivně bude poskytnutí dotace schvalovat krajské zastupitelstvo v březnu. Program pro aktuální akademický rok fond vyhlásí koncem března, otevřen bude do konce dubna. Žádosti fond následně vyhodnotí a stipendia vyplatí v průběhu května a června. Případné nevyčerpané peníze fond převede do stipendijního programu pro akademický rok 2019/2020.

Fond nabízí stipendia pro 15 lékařských oborů s největším nedostatkem lékařů. Jde například o pediatrii, vnitřní lékařství nebo anesteziologii a intenzivní medicínu. Jeden student může získat stipendium 100 tisíc korun, v případě oborů s akutním nedostatkem lékařů až 150 tisíc korun. Podmínkou pro přidělení stipendia není to, že by medik musel nastoupit do krajské nemocnice.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky lékaři, školy, vysoké, Královéhradecký kraj, peníze, vzdělání, lékař, Aleš Cabicar, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj na stipendia přilákal přes 60 lékařů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.