Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Královéhradeckým leteckým záchranářům mírně ubylo zásahů

Leteckým záchranářům, kteří startují ze základny v Hradci Králové k pacientům především v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, loni meziročně mírně ubylo zásahů. Evidují 600 vzletů včetně 32 výcvikových, tedy o 11 méně než v roce 2017. Vyplynulo to z vyjádření zástupců Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Letečtí záchranáři ošetřili loni 572 pacientů, z toho 100 dětí do 18 let. Nejčastěji, ve 400 případech, vrtulník startoval kvůli úrazům, zejména šlo o dopravních nehody (186). „Kromě Královéhradeckého kraje letečtí záchranáři z hradecké základny zasahovali nejčastěji v Pardubickém kraji, tam to bylo 138 zásahů," řekl lékařský náměstek krajské záchranky a zároveň vedoucí lékař leteckých záchranářů v Královéhradeckém kraji Anatolij Truhlář. Ve 23 případech zasahovali také ve Středočeském kraji, sedmkrát v Libereckém kraji a v jednom případě vypomáhali na Vysočině.

Hradečtí záchranáři létají i za tmy

Leteckým záchranářům z hradecké základny roste počet vzletů v podmínkách nočního letu, loni to bylo 42 vzletů, a to i přesto, že nemají pohotovost 24 denně. Proto byl loni zahájen výcvik posádek s brýlemi pro noční vidění. Letová pohotovost vrtulníku z hradecké základny je v zimním období od 7:00 do 19:00, v létě od 6:30 do 21:00.

Leteckou záchrannou službu z hradecké základny zajišťuje firma DSA. Kromě Královéhradeckého kraje má základny také v Libereckém a Ústeckem kraji s přesahy do okolních krajů. Na každou její stanici připadá v průměru 500 zásahů ročně. Firma DSA má k dispozici pět vrtulníků EC 135 v LZS konfiguraci a 16 pilotů pro LZS.

„V poslední době se stále více výcvikových zásahů týká nácviku používání brýlí pro noční vidění, což souvisí s tím, že se trvale zvyšuje počet zásahů v noci. Loni to bylo 7,4 procenta všech vzletů, kdy jsme přistávali do terénu v noci. Proto provozovatel vrtulníku uvádí do praxe prostředky, které pracují se zbytkovým světlem," řekl Truhlář. Přilbu s brýlemi pro noční vidění, bude mít pilot i zdravotnický záchranář. „Ten plní také funkci technického člena posádky," řekl Truhlář.

Od 1. června krajská letecká záchranka ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Hradec Králové zahájila projekt RABBIT, který umožňuje podávat krevní transfúzi na místě závažných úrazů a během transportu pacientů do traumacentra. „Do včerejšího dne jsme takto mohli léčit 22 pacientů, kteří měli nejzávažnější úrazy," řekl Truhlář. Podle něj jde v evropském pojetí stále o poměrně novou věc. „První záchranka, která to spustila, byla ta v Londýně v roce 2012. My jsme první záchrannou službou ve střední a východní Evropě, která s touto možností léčby přišla a zavedla ji do praxe," dodal.

PSALI JSME: Hradečtí letečtí záchranáři mohou od začátku června podávat krevní transfúze přímo v terénu 

Letečtí záchranáři z hradecké základny zasahují několikrát ročně také s využitím lanového podvěsu na nepřístupných místech kraje, jako jsou třeba skalní města na Jičínsku a Náchodsku a v Krkonoších. Loni to bylo 11 takových zásahů.

Autoři

Štítky zdraví, letectví, záchranná služba, Královéhradecký kraj, zdravotnictví, LZS, pacient, Pardubický kraj, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Hradec Králové, brýle, Liberecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Rabbit, Středočeský kr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradeckým leteckým záchranářům mírně ubylo zásahů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.