Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na Královéhradecku loni stoupl záchranářům počet zásahů, zaznamenali 52 402 výjezdů

Záchranná služba v Královéhradeckém kraji loni měla 52 402 výjezdů, což bylo o téměř čtyři procenta víc než v roce 2017. Předloni měli záchranáři přes 50 413 výjezdů. Vyplývá to ze statistik, které dnes novinářům představilo vedení Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Loňských více než 52 400 výjezdů je dosud nejvyšší číslo. "Budeme muset na to reagovat, například navyšováním kapacit nebo rozšířením počtu posádek," řekl ředitel královéhradeckých zdravotnických záchranářů Libor Seneta.

Denně vyjížděli v průměru ke 144 zásahům. Na pomoc zraněným či nemocným vyjížděla některá z výjezdových skupin každých deset minut. Žádost o pomoc přijmou operátoři krajského zdravotnického operačního střediska každých šest až sedm minut. Královéhradecký kraj má více než 551 000 obyvatel.

Okolo 75 procent loňských případů šlo na vrub zásahů u stavů interního charakteru, tedy například u mozkových příhod či infarktů. Zbytek tvořily úrazy, mezi kterými převládala zranění z dopravních nehod a pádů z výšek.

Královéhradecká záchranná služba má 31 výjezdových skupin. V deseti sanitkách včetně vrtulníků je přítomen lékař, zbylých 21 posádek je nelékařských. „Nelékařské týmy realizují 78 procent všech zásahů," řekl Seneta.

V kraji má záchranka 15 výjezdových základen ve 13 městech. Letos v březnu by chtěla otevřít nový polygon v areálu letecké záchranné služby v Hradci Králové, který umožní nácvik práce v reálných pracovních podmínkách. Plánuje rozšíření kapacity výjezdové základny v Novém Bydžově. Letos by měla začít stavba nové výjezdové základny v Temném Dole v Krkonoších tak, aby mohla zahájit provoz v roce 2020. Podle vedení krajské záchranné služby již začalo výběrové řízení na stavební firmu. Stanice za odhadovaných více než 30 milionů korun by měla zlepšit a zrychlit dostupnost zdravotnické péče v horských střediscích východních Krkonoš, například v Peci pod Sněžkou a v Horní Malé Úpě.

Autoři

Štítky zdraví, záchranná, Královéhradecký kraj, zdravotnictví, zdravotnická záchranná služba, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Královéhradecku loni stoupl záchranářům počet zásahů, zaznamenali 52 402 výjezdů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.