Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obce v Královéhradeckém kraji mají výhrady k programu sociálních bytů

Obce a města v Královéhradeckém kraji mají výhrady k podobě státního programu výstavby sociálních bytů. Vadí jim to, že podmínkou získání státní podpory je výstavba dalších bytů. Stoprocentní dotace státu na jeden sociální byt je totiž podmíněna výstavbou dalších čtyř bytů z peněz obce či města. Zejména malé obce by byly raději, kdyby jim stát podpořil dotacemi budování infrastruktury pro rodinné domky a obcím výhodně poskytl pozemky pro výstavbu domků. Program Výstavba začne platit v březnu.

Člen předsednictva Svazu měst a obcí ČR a starosta Božanova na Náchodsku Karel Rejchrt (nez.) je k programu Výstavba podporující stavbu sociálního bydlení skeptický. „Dotace, která u domu s pěti byty zaplatí jen jeden byt, je malá. Pokud jeden byt vyjde na milion korun, tak obec musí sehnat další čtyři miliony," řekl.

Míní, že o dotaci by mohla mít zájem města, která se v minulosti privatizací zcela zbavila svého bytového fondu a nyní by nájemní byty potřebovala. Samotný Božanov z 360 obyvateli disponuje 22 nájemními byty. „Nájemné v nich je pouze 25 korun za metr čtverečný, takže v podstatě jde o sociální byty, i když je tak nenazýváme," řekl starosta.

Božanov také chystá projekt výstavby dalších čtyř až šesti bytů v objektu bývalé mateřské školy. „Zda u tohoto projektu budeme žádat o dotaci na sociální byt, zatím nevíme. Jsme u něj teprve na začátku a ani dosud neznáme podrobnosti programu," řekl.

Obce, především ty v pohraničí, potřebují podle Rejchrta zabránit vylidňování. Tomu by místo stavění nájemních sociálních bytů měla podle starosty pomoci podpora státu v budování infrastruktury pro rodinné domky, které by si lidé v obcích sami postavili a v obcích by zůstali. „Podpora výstavby infrastruktury se neděje. Obce také nemají možnost, jak se dostat k pozemkům státu, které by využily pro stavbu rodinných domků," řekl.

I podle místostarosty Jičína Petra Hamáčka (Sdružení pro Jičín) je faktická dvacetiprocentní podpora výstavby málo. „Je otázka, zda je koeficient podpory správný. Zda je účelné nutit někoho, kdo potřebuje čtyři sociální byty, aby stavěl dalších 16 bytů," řekl. Program je tak podle něj možná vhodný pro města, kterým chybí klasické nájemní bydlení.

Šestnáctitisícový Jičín akutní potřebu sociálních ani jiných bytů nepociťuje, protože při privatizaci se všech bytů nezbavil a nyní disponuje celkem asi 330 byty. Z nich asi třetina je v domě s pečovatelskou službou. Kdo splní podmínky, například trvalé bydliště v Jičíně a má nezaopatřené děti, bydlení v Jičíně od radnice podle Hamáčka získá.

Stotisícový Hradec Králové program zatím blíže nekomentoval, protože mu nejsou známy jeho oficiální podmínky. Podání případné žádosti o dotaci tak bude závislé od podmínek programu a na tom, zda to pro město bude výhodné a bude mít dostatek prostředků na spolufinancování. „Pokud bude Hradec Králové stavět byty, tak to budou především byty všech specifických forem sociálního bydlení, tedy sociální, pro seniory, startovací," uvedl mluvčí hradecké radnice Petr Vinklář. Na stavění klasických nájemních bytů jsou podle hradecké radnice soukromí developeři.

Aktuálně Hradec Králové disponuje 715 byty pro seniory a lidi se zdravotním postižením, 158 byty pro rodiny s dětmi a 130 startovacími byty.  „Poptávka po sociálních bytech je daleko větší, těžko konkrétně určit počet potřebných bytů. Největší nedostatek je u startovacích bytů, kde počet žádostí je několikanásobně vyšší než počet uvolněných bytů," uvedl Vinklář.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, byty, sociální, obce, Královéhradecký kraj, stavba, dotace, rodinný dům, Jičín, Božanov, Svaz měst a obcí České republiky, Hradec Králové, okres Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce v Královéhradeckém kraji mají výhrady k programu sociálních bytů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.