Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Oprava secesní budovy hradeckého muzea se prodraží

Rekonstrukce secesní budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové bude o dalších zhruba 1,1 milionu korun dražší. Důvodem jsou vícepráce, s nimiž projekt nepočítal. Stavba zhruba za 90 milionů korun začala loni v květnu a měla by skončit letos na jaře. Pro veřejnost se ale otevře až na podzim, protože bude následovat příprava expozic za více než 18 milionů korun.

„Zásadní vliv na termín otevření muzea by to ale mít nemělo. Vícepráce se netýkají vnitřků výstavních sálů. Práce tak mohou probíhat současně s instalací expozic," řekl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS).

Jde již o třetí dodatek ke smlouvě o dílo na rekonstrukci muzea. Stavba byla vysoutěžena za 81,7 milionu korun a postupně se cena zvýšila zhruba o sedm milionů korun včetně posledního dodatku.

Dodavatelem opravy budovy je sdružení firem GEMA ART a Chládek a Tintěra. Majitelem budovy a investorem opravy je město, zřizovatelem Muzea východních Čech je Královéhradecký kraj. Až 90 procent z celkových uznatelných nákladů má zaplatit evropská dotace.

Stavbaři již opravili například plochy před muzeem, vyměnili okna a budova má novou fasádu. Barevně odpovídá původnímu vzhledu. Přemístěna byla předávací stanice tepla, která byla v suterénu budovy muzea a teplo z ní šlo i do domů v přilehlých ulicích. Stanice bude ve sklepě městské budovy v Kotěrově ulici, ve které sídlí mateřská škola.

Po rekonstrukci objektu vzniknout i nové výstavní prostory. Třeba z opravené terasy u kopule na střeše muzea bude možný výhled na část centra města. Uzavření budovy na labském nábřeží se promítá do samotného provozu muzea, omezena je výstavní činnost.

Muzejní budova vznikla podle návrhu architekta Jana Kotěry v letech 1909 až 1912. Národní kulturní památkou bylo muzeum prohlášeno v roce 1995.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky správa, stavby, muzea, Hradec Králové, muzeum, Muzeum východních Čech, Jiří Bláha, Jan Kotěra, ODS, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava secesní budovy hradeckého muzea se prodraží  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.