Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ČEZ zdražil teplo v Trutnově a Dvoře Králové o pět procent

Odběratelé tepla od společnosti ČEZ Teplárenská v Trutnově a Dvoře Králové nad Labem letos zaplatí za teplo zhruba o pět procent více. Ve Vrchlabí společnost ČEZ Teplárenská nechá loňskou cenu. Účet za teplo trutnovské či dvorské domácnosti ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 25 gigajoulů letos vzroste přibližně o 700 korun na téměř 15 tisíc korun. Vyplývá to z ceníků, které ČEZ Teplárenská zveřejnila na webu.

Teplo z elektrárny v Trutnově - Poříčí, která spaluje uhlí a biomasu, od 1. ledna zdražilo o 5,1 procenta na 603,88 koruny za gigajoule (GJ) včetně DPH. Kromě Trutnova odebírají teplo z Poříčí i další podkrkonošské obce, například Mladé Buky, Horní Maršov, Úpice či Svoboda nad Úpou. Teplo z uhelné teplárny ve Dvoře Králové zdražilo o 4,9 procenta na 586,50 Kč/GJ. Ve Vrchlabí, kde ČEZ provozuje plynové kotelny, cena zůstala na 532,84 Kč/GJ.

Ve stotisícovém Hradci Králové společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové zvedla od ledna cenu tepla o pět procent na 535 Kč/GJ. Firma v krajském městě dodává teplo do 24 tisíc domácností. Hlavním důvodem zdražení je zvýšení ceny tepla z Elektráren Opatovice, od nichž Tepelné hospodářství teplo pro své zákazníky nakupuje.

Podle Teplárenského sdružení ČR je hlavním důvodem letošního růstu cen tepla zvýšení nákladů na povolenky na emise skleníkových plynů. Sdružení uvedlo, že v případě tepláren na uhlí bude ve většině případů letošní růst ceny tepla do pěti procent.

Podle regionální mluvčí firmy ČEZ Šárky Lapáčkové Beránkové bylo důvodem zdražení v lokalitách Poříčí a Dvůr Králové právě zdražení povolenek. „Pro Vrchlabí vyrábí tepelnou energii jiné zdroje - plynové kotle a kogenerační jednotky na zemní plyn. I když šla cena zemního plynu nahoru, nebylo to tak zásadní jako cena povolenek CO2. Proto zde držíme cenu," řekla mluvčí.

Loni průměrná cena tepla z uhlí v ČR činila zhruba 580 Kč/GJ, ze zemního plynu pak asi 605 Kč/GJ.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, teplo, ČEZ Teplárenská, peníze, Královéhradecký kraj, Trutnov, Dvůr Králové nad Labem, ČEZ, Vrchlabí, uhlí, zemní plyn, Česko, Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČEZ zdražil teplo v Trutnově a Dvoře Králové o pět procent  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.