Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Centrum čínské medicíny ve fakultní nemocnici na konci února skončí

, aktualizováno 11. února 2019, 10:31

Centrum Tradiční čínské medicíny (TCM), které v hradecké fakultní nemocnici fungovalo od září 2015, ukončí k 28. únoru 2019 svoji činnost. „Současná legislativa neumožňuje další působení čínského specialisty TCM v našem zdravotnickém zařízení,“ uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Ordinace navíc byla ztrátová.

Hradeckým centrem za dobu více než tříleté existence prošly přes tři tisíce pacientů, kterým specialisté pomáhali především s různými typy chronické bolesti. Centrum nabízelo pacientům metody prevence, vyšetření a léčby, které vycházely z tradičního čínského lékařství, mezi metody léčby patřila například akupunktura či cvičení.

Na práci centra by měl navázat Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ, který bude pokračovat v projektech podporujících TCM v Česku.

Současní pacienti i další zájemci o metody TCM se mohou od začátku března obrátit na dosavadního vedoucího centra MUDr. Františka Musila, který bude nadále poskytovat akupunkturu nebo mohou kontaktovat Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ v Praze, Opletalova 19. Jsme připraveni zájemcům o TCM poskytnout informace o možnostech léčby metodami TCM v České republice,“ řekl zakladatel fondu Jan Hovorka.

V posledních letech se také hovořilo o vzniku kliniky čínské medicíny, která měla vzniknout v areálu nemocnice. Podle primátora Hradce Králové Alexandra Hrabálka (za ODS) z projektu sešlo. „Byl jsem informován ředitelstvím nemocnice, když u mne byli na pracovní schůzce. Řekli mi, že budova se stavět nebude a projekt je pravděpodobně u konce. Místo toho by tam chtěli postavit jiný pavilon, nemocnice se bude dál rozrůstat," řekl dnes ČTK Hrabálek.

Nemocnice to ale nekomentovala. „O stavbě kliniky nemáme žádné oficiální informace, je to věcí investora," řekl mluvčí nemocnice Sochor.

Autoři | Foto fnhk.cz

Štítky Centrum Tradiční čínské medicíny, FNHK, nemocnice, Hradec, tradiční čínská medicína, Jakub Sochor, léčba, Česko, Alexandr Hrabálek, František Musil, ODS, Praha

Centrum čínské medicíny ve fakultní nemocnici na konci února skončí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.